Antena 3 CNN Politică Băsescu, despre raportul MCV la consultările de la Cotroceni: Mă îngrijorează faptul că avem restanţe parlamentare

Băsescu, despre raportul MCV la consultările de la Cotroceni: Mă îngrijorează faptul că avem restanţe parlamentare

Băsescu, despre raportul MCV la consultările de la Cotroceni: Mă îngrijorează faptul că avem restanţe parlamentare
Sursa foto: Foto: Mediafax
17 Dec 2012   •   15:31

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia luni că în luna ianuarie va avea loc o nouă vizită a Comisiei Europene privind raportul MCV, punctând că ar putea reveni problema că Parlamentul se opune cercetării unor politicieni pe care Parchetul vrea să-i ancheteze, scrie Mediafax.

"Vin de la un Consiliu (Consiliul European de Iarnă - n.r.) unde s-au discutat în principal teme economice, în afară de Siria şi alte subiecte de politică externă. Următoarele ţări din zona euro care intră în dificultate, au intrat deja, sunt Cipru şi Slovenia. Pentru România este esenţială consolidarea fiscală, absorbţia banilor UE şi crearea de locuri de muncă", le-a transmis Băsescu reprezentanţilor formaţiunilor politice, la finalul consultărilor privind desemnarea premierului.

El le-a mai spus că s-a reuşit introducerea în anexa Concluziilor Consiliului European de iarnă, care a avut loc săptămâna trecută, a faptului ca în luna martie Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne să analizeze intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

"Avem o problemă care se va materializa în ianuarie. În vederea raportului pe Justiţie, începând cu 11 ianuarie sau 11-12 ianuarie, vom avea o nouă vizită a Comisiei Europene. În modul cel mai sincer vă spun că mă îngrijorează faptul că avem restanţe parlamentare - şi nu vreau să le numesc, le ştiţi foarte bine. S-ar putea să revină problema de acum doi ani când în raport aveam menţiuni despre faptul că Parlamentul se opune anchetării unor politicieni pe care Parchetul vrea să-i ancheteze, nu să-i aresteze. Acest punct v-aş ruga să-l aveţi în atenţie ca o prioritate zero a viitorului Parlament, dincolo de validarea Guvernului", a adăugat şeful statului.

El a subliniat că depinde foarte mult abordarea politicului pentru ca subiectul Schengen să fie un succes. Preşedintele a mai spus că ar vrea ca România să nu dea ocazia unor state ca în luna martie, la Consiliul JAI, să spună că au o problemă cu ţara noastră.

Cât priveşte decizia de desemnare a unui premier, Băsescu a spus: "În momentul de faţă avem un singur nume rostit la consultarea cu partidele. Acest nume este Victor Ponta. (...) Pentru mine lucrurile sunt încheiate, cu atât mai mult cu cât reprezintă nu numai voinţa partidelor şi formaţiunilor reprezentate în Parlament, dar reprezintă şi voinţa electoratului ca această structură politică să aibă guvernarea României".

Traian Băsescu s-a consultat luni dimineaţă cu formaţiunile parlamentare, în vederea desemnării primului-ministru.

×
Subiecte în articol: Raportul MCV
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close