Antena 3 CNN Politică Băsescu: Emanciparea romilor trebuie să depăşească prejudecățile şi stigmatul social

Băsescu: Emanciparea romilor trebuie să depăşească prejudecățile şi stigmatul social

Băsescu: Emanciparea romilor trebuie să depăşească prejudecățile şi stigmatul social
Sursa foto: Traian Basescu
20 Feb 2009   •   12:06

Integrarea socială a etniei rome este departe de a fi realizată datorită prejudecăților și stigmatului social care se răsfrâng asupra reprezentanților acestei comunități, a susținut vineri, președintele Traian Băsescu, în mesajul adresat cu ocazia împlinirii a 153 de ani de la dezrobirea romilor.
În mesajul postat pe site-ul dministrației prezidențiale, șeful statului promite că din această calitate va veghea la respectarea, de către autorităţi, a prevederilor privind egalitatea dintre cetăţenii ţării.
"Din păcate, evenimentul pe care îl celebrăm astăzi nu reprezintă şi finalizarea unui proces de emancipare a etniei rome. Abolirea formală a robiei nu a generat, în mod automat, adoptarea unor decizii menite să conducă la integrarea acestei minorităţi, a unor măsuri care să prevină excluziunea socială. La 153 de ani de la momentul proclamării sale legale, incluziunea romilor este departe de a fi realizată", se arată în mesajul şefului statului.
În viziunea preşedintele Traian Băsescu problemele sociale grave şi prejudecţile legate de etina romă, atât în ţară, cât şi peste hotare, fac ca romii să fie încă priviți ca nişte "cetăţeni de mâna a doua".
Șeful statului acuză lipsa unor măsuri concrete menite să ajute la depășirea dificultăților pe care această comunitate le întâmpină în recunoașterea practică a propriilor drepturi.
"Asumarea efectivă a planului naţional de dezvoltare a comunităţilor de romi, de către fiecare minister relevant, de către autorităţile locale şi de partenerii sociali, implicarea structurilor statale în protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor săi din ţară şi de peste hotare, definirea unor măsuri active cu privire la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice constituie o necesitate a timpurilor noastre" sunt doar câteva din recomndările pe care Băsescu le face către instituțiile abilitate, dar și pentru reprezentanții societății civile.
Băsescu mai promite că va veghea, în calitatea sa de şef al statului, ca autorităţile să facă respectate prevederile constituţionale privind egalitatea dintre cetăţenii României.
"Astăzi, la fel ca şi acum mai bine de un secol şi jumătate, avem şansa de a face un nou pas înainte pentru o emancipare reală a romilor din România. Astăzi, putem face opţiunile care, peste timp, să îi facă pe urmaşii noştri să vorbească despre incluziunea comunităţilor rome ca despre o reuşită a societăţii româneşti", se mai precizează în mesajul prezidențial.
Foto:România Liberă
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu romi masuri
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close