Antena 3 CNN Politică Băsescu explică prudenţa României în problema Siria: Exista riscul de compensare din partea Rusiei în Transnistria

Băsescu explică prudenţa României în problema Siria: Exista riscul de compensare din partea Rusiei în Transnistria

Băsescu explică prudenţa României în problema Siria: Exista riscul de compensare din partea Rusiei în Transnistria
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Sep 2013   •   15:17
Preşedintele Traian Băsescu a explicat duminică, prudenţa la care a făcut apel în cazul conflictului sirian, precizând că în analiza sa exista riscul ca Rusia să-şi piardă baza militară din acea zonă şi să "se compenseze" în Transnistria, după modelul Kosovo.
 
Avem de tras învăţăminte. Poziţia mea a fost tot timpul prudenţă, prudenţă, prudenţă (...) Aici analiza mea fiind o analiză de risc pentru regiune şi legat de posibilitatea extinderii la nivel regional a conflictului dacă Siria ar fi fost atacată şi a plăţii unui cost de către România. Costul era că în situaţia unui conflict militar, fie numai în Siria, fie numai a unui atac fie numai în Siria, fie o regionalizare a conflictului există riscul ca Federaţia Rusă să piardă baza militară din Siria şi să se compenseze exact cum cum s-a compensat pentru Kosovo. Pentru Kosovo s-a compensat în Georgia, şi pentru baza din Siria exista în analiza mea posibilitate, deci nu certitudinea, să se compenseze ca prestigiu în Transnistria (...) Schimb pe schimb", a comentat preşedintele Băsescu, conform Mediafax.
Băsescu a precizat că a înaintat această analiză şi partenerilor României.
Şeful statului a susţinut că românii ar fi fost "ridicoli" dacă ar fi îmbrăţişat declaraţiile altor lideri politici, care reclamau "guvernul criminal de la Damasc". 
"Astăzi, guvernul aşa-zis criminal, declarat de persoane importante, stă la masă cu Rusia şi America şi negociază acordul de dezarmare chimică", a afirmat Băsescu, precizând că face referire inclusiv la premierul Victor Ponta, care nu e "scutit de responsabilitate când e vorba de politica externă". 
Preşedintele a comentat modul în care SUA s-a repliat în cazul conflictului din Siria. 
"Eu, dacă aş fi american, aş spune: datorită ameninţării noastre cu rachete Tomahawk, Asad a acceptat dezarmarea chimică. Deci, poţi să aşezi lucrurile...", a comentat Băsescu, precizând că nu este vorba de o lecţie către preşedintele SUA. 
El a mai precizat că este îngrijorat de diminuarea importanţei ONU şi a Consiliului de Securitate, deoarece tot mai multe conflicte se negociază între "doi-trei" membri permanenţi ai Consiliului de Securitate. 
De asemenea, Băsescu a precizat că gestul lui Vladimir Putin de a scrie un editorial în New York Times a fost unul "inteligent". 

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close