Antena 3 CNN Politică Băsescu îi acuză pe Geoană şi Antonescu de aroganţă. PSD şi PNL impută PDL violenţele de la Timişoara

Băsescu îi acuză pe Geoană şi Antonescu de aroganţă. PSD şi PNL impută PDL violenţele de la Timişoara

Băsescu îi acuză pe Geoană şi Antonescu de aroganţă. PSD şi PNL impută PDL violenţele de la Timişoara
02 Dec 2009   •   09:32

Traian Băsescu a respins, miercuri dimineaţă, acuzaţiile potrivit cărora manifestările de marţi ar fi fost organizate de către PD-L. Într-un interviu acordat Realitatea FM, acesta a declarat că "oamenii s-au manifestat liber" şi şi-a exprimat îngrijorarea că cei care au ieşit în stradă vor fi etichetaţi drept "huligani".

"Categoric resping orice implicare, orice organizare a unui astfel de eveniment (...) Nicio organizaţie a partidului care mă susţine, Partidul Democrat-Liberal, nu a trimis oameni în stradă", a declarat Traian Băsescu.

Cu toate acestea, însă, actualul şef al statului a precizat că nu exclude posibilitatea ca, printre cei care au participat la evenimentele de marţi, să se numere şi oameni înscrişi în PD-L.

Definiţia aroganţei: Să vorbeşti de o Românie a viitorului, când îl ai pe Iliescu lider de onoare

Traian Băsescu i-a acuzat, totodată, pe politicienii care au mers marţi la Timişoara de aroganţă.

"În primul rând este vorba de aroganţa unor politicieni care au ţinut să se ducă la kilometrul zero al Revoluţiei române, la Timişoara, fără ca înainte să fi făcut ceva să arate că respectă realităţile Timişoarei revoluţionare", a declarat Traian Băsescu, adăugând că este greu să mergi la Timişoara "să vorbeşti de o Românie a viitorului, când îl ai preşedinte de onoare a partidului pe Ion Iliescu, când ai tropăit în Parlament alături de Vadim Tudor la condamnarea comunismului sau când nu ai fost între cei care au susţinut transferul dosarelor Securităţii către CNSAS".

Întrebat dacă prevede alte astfel de evenimente în următoarea perioadă, preşedintele în exerciţiu a declarat că speră să nu mai aibă loc "cel puţin până la alegeri".

"Sper ca oamenii aceştia să nu primească eticheta de huligani şi oameni care strică liniştea", a mai spus Băsescu, care a sugerat că televiziunile inclusiv TVr ar putea opta pentru o catalogare de acest fel a manifestanţilor de la Timişoara şi din alte oraşe.

Întrebat cum de la acele manifestaţii au fost prezenţi lideri ai PDL şi consilieri de-ai săi, Băsescu a spus că el nu a trimis pe nimeni, dar Monica Macovei şi Toader Paleologu sunt oameni care au fost apropiaţi Revoluţiei şi revoluţionarilor.

Geoană: "Manipularea şi violenţele stradale, o greşeală"

"Nu am niciun fel de resentiment. Cred că democraţia înseamnă şi libertate de opinie. Unde cred că este greşit - este încercarea de a veni cu manipulare şi cu un început de violenţă stradală, care cred că este extrem de periculoasă pentru un climat deja fragil în România", a reacţionat liderul PSD, Mircea Geoană la acuzaţiile prezidenţiale.

El a spus că, din punctul său de vedere, întâlnirea de la Timişoara a fost un moment de reconciliere istorică.

"Sunt mulţumit şi mândru de faptul că ma reuşit să avem, după 20 de ani de la Revoluţie, un dialog civilizat şi constructiv între forţe politice care au fost adversari ireconciliabili. Din punctul meu de vedere, la Timişoara a fost o întâlnire pentru o reconciliere istorică. Dacă domnul Ciuhandu este arogant, dacă domnul Crin Antonescu este arogant, dacă domnul Iohannis este arogant, dacă domnul Radu Sârbu, de la PNŢCD, este arogant, atunci domnul Băsescu are dreptate. Dar tare mi-e că este o strategie de justificare a înfrângerii de pe 6 decembrie", a adăugat Geoană.


Antonescu: "Timişoara nu este rezervaţia domnului Băsescu"

La rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu consideră că manifestaţiile anti-PSD de la Timişoara şi în alte oraşe au fost puse la cale de PDL.

?Nu ştiu de unde până unde trebuie să avem voie de la PDL sau de la Traian Băsescu să mergem într-un oraş al ţării. Nu ştiu de unde până unde declara el Timişoara rezervaţie pedelistă. Domnul Băsescu nu are un drept de preemţiune la Timişoara(...) Cei de acolo au fost împinşi de PDL. Noi am participat la un miting care se ţinea în clădirea Operei. În piaţa Operei de la Timişoara erau grupuri de susţinători ai domnului Geoană şi care au fost agresate de manifestanţi dirijaţi de PDL.
Eu, domnul geoană sau Iohannis am dorit să nu tulburăm ordinea şi am intrat în clădirea Operei printr-o intrare laterală, nu prin cea din Piaţa Operei? a susţinut Antonescu, la Antena3.

Sute de oameni au ieşit în stradă, marţi seară, în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Capitală. Protestele au început la Timişoara în momentul în care Mircea Geoană şi Crin Antonescu susţineau discursuri, în interiorul Operei, referitoarea la Pactul pe care l-au semnat.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: manifestatii
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close