Antena 3 CNN Politică Băsescu îi cere lui Năstase să fie "bărbat politic": "Am convingerea că e curat ca lacrima" (VIDEO)

Băsescu îi cere lui Năstase să fie "bărbat politic": "Am convingerea că e curat ca lacrima" (VIDEO)

Băsescu îi cere lui Năstase să fie "bărbat politic": "Am convingerea că e curat ca lacrima" (VIDEO)
Sursa foto: Traian Basescu
23 Iul 2009   •   15:18

Raportul CE pe justiţie reflectă progresele din domeniu, dar şi deficienţele Parlamentului în combaterea corupţiei, a afirmat joi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a făcut apel la social-democratul Adrian Năstase să fie un adevărat ?bărbat politic?, să lase interesele personale şi să renunţe la imunitate prlamentară pentru a se prezenta în faţa justiţiei şi a înlătura astfel aura de necredibilitatea care învăluie Parlamentul. Sub motto-ul "procurorii nu mănâncă pe nimeni", Băsescu a luat peste picior imaginea fostului premier social-democrat, afirmând că are convingerea că acesta se poate apăra în faţa justiţiei, întrucât este "curat ca lacrima".

Băsescu a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă pe tema Raportului de ţară al Comisiei Europene, că blocarea dosarului
Năstase afectează România, care a primit o bilă neagră pe justiţie din cauza unor "domni" precum fostul său contracandidat la prezidenţiale.

Şeful statului a susţinut că raportul are aspecte pozitive şi negative, din punct de vedere al evaluării sistemului de justiţie. Băsescu a apreciat că s-a procedat bine atunci când Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Codul penal şi civil şi că ar fi trebuit ca Parlamentul să nu se mulţumească cu jumătăţile de măsură şi să se adopte în acelaşi mod şi codurile de procedură.

"Raportul are aspecte pozitive şi negative din punctul de vedere al evaluării justiţiei româneşti. Comparativ cu 1 ianuerie 2007, România a făcut progrese, ceea ce a făcut să nu ni se aplice clauza de salvgardare. De asemeni, progresele constatate anu au impus măsuri de restricţii finaniare în utilizarea banilor europeni de către România. Mi-aş fi dorit mult mai mult ca şi alţii. Apreciez că ceea ce am solicitat partidelor şi instituţiilor să treacă prin procedură de asumare a răspunderii a fost o soluţie corectă, salutată chiar de raport chiar dacă au fost mulţi politicieni preocupaţi de ceea ce se întâmplă. Regret că nu s-a adoptat aceeaşi procedură şi pentru codurile de procedură. Politicienii au făcut treaba pe jumătate, ar fi fost mult mai încurajator să nu facă asztfel treaba pe jumătate", a declarat preşedintele Traian Băsescu.



Şeful statului a remarcat că Parlamentul este una din instituţiile criticate în raport şi datorită modului în care s-a gestionat dosarul lui Adrian Năstase, blocat în legislativ, şi vitezii lente cu care s-a dat aprobarea pentru demararea urmăririi penale în alte dosare vizând diverşi demnitari şi parlamentari. Băsescu a avertizat că blocarea dosarului Năstase este unul dintre elementele care aruncă o lumină extrem de proastă asupra României şi decredibilizează parlamentul. Şeful statului a făcut apel şi la bunul-simţ al aleşilor parlamentari, indicândul-l pe fostul premier pesedist despre a comentat ironic că se ascunde în spatele imunităţii şi fuge de procurorii DNA.

?Sunt 3 ani de când suport continuu aprecirile legate de domnul Adrian Năstase. Trebuie să se încheie. Este clar că blocarea dosarului său în Parlament este unul din lucrurile care aruncă o lumină foarte prostă pe instituţia Parlamentului. A venit momentul ca Năstase să înţeleagă că desupra persoanei dânsului se află interesul naţional. Fac apel la bărbatul politic Adrian Năstase să înţeleagă că atât timp cât va fugi ascunzându-se de obligaţia pe care o avem fiecare să mergem în faţa procurorului va face un mare rău României decredibilizând Parlamentul? a cerut Băsescu.

"Eu nu cred că Adrian Năstase are o problemă în faţa justiţiei. Am convingerea că este curat ca lacrima, numai el nu-şi dă seama. Năstase nu îşi dă seama că este curat, eu cred acest lucru. (...) Fuge de procurori, procurorii nu mănâncă oameni", a subliniat şeful statului, pe un ton muşcător.




Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase raport dosar parlament
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close