Băsescu îl contrazice pe Iohannis: Declaraţia de la Roma a stabilit, fără echivoc, o UE cu mai multe viteze!

de A.M.P    |    26 Mar 2017   •   16:42
Băsescu îl contrazice pe Iohannis: Declaraţia de la Roma a stabilit, fără echivoc, o UE cu mai multe viteze! Foto: presidency.ro

Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că Declarația de la Roma stabilește "fără echivoc" o Uniune Europeană cu mai multe viteze, în care state precum Franța, Germania și Olanda vor stabili "direcția și ritmul", iar celelalte state membre le vor urma "dacă vor sau dacă pot".

”Doar cei care au un RITM BUN.
Să nu ne facem iluzii, ”Declaraţia de la Roma” a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă “vitezelor diferite” li se spune, de ieri, „ritmuri diferite”.
Nucleul dur al UE, Germania – Franţa – Olanda, va da direcţia şi ritmul (viteza), iar celelalte state membre vor fi libere s-o urmeze dacă vor sau dacă pot.
Liderii politici din România au obligaţia să înţeleagă acest lucru, să-l explice populaţiei şi să acţioneze în consecinţă.
Obiectivul fundamental, dar nedeclarat, pe termen lung, al “ritmurilor diferite” este, în mod categoric, realizarea Statelor Unite ale Europei, iar, în această construcţie, vor intra doar cei care au un RITM BUN de acum înainte.
Ar fi păcat să constatăm cu "surprindere" peste zece ani, tot la Roma, cu ocazia celebrării a 70 ani de la semnarea Tratatului Fondator al UE, că un grup de state care au avut un RITM BUN anunţă că au devenit Statele Unite ale Europei
”, scrie Traian Băsescu, pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, sâmbătă, la Roma, că liderii europeni au abandonat sintagma ”Europa cu două viteze" în discursurile lor, căreia România i s-a opus categoric.

Întrebat de jurnalişti referitor la faptul că în Declaraţia de la Roma se regăseşte paragraful "vom acţiona împreună în ritmuri şi cu intensitate diferită acolo unde este necesar", ce seamănă cu sintagma "Europa cu mai multe viteze", căreia România i s-a opus, el a spus că pasajul respectiv este în consonanţă cu tratativele. 

Parteneri
x close