Antena 3 CNN Politică Băsescu, în vizită la Beijing de Ziua României la Expo 2010 Shanghai

Băsescu, în vizită la Beijing de Ziua României la Expo 2010 Shanghai

Băsescu, în vizită la Beijing de Ziua României la Expo 2010 Shanghai
Sursa foto: Traian Bãsescu
30 Apr 2010   •   14:15

Preşedintele Traian Băsescu se va afla la Beijing, la sfârşitul lunii iulie, unde va avea o întâlnire cu preşedintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao, au declarat, vineri, surse oficiale. Preşedintele Băsescu se va afla în China cu ocazia participării, în 29 iulie, la Ziua României de la Expo 2010 Shanghai.

Conform surselor citate de Mediafax, preşedintele va sosi la Shanghai pe 28 iulie, după vizita la Beijing, unde se va întâlni cu omologul său chinez, Hu Jintao. La Beijing, Traian Băsescu va fi însoţit şi de ministrul de Externe, Teodor Baconschi.
29 iulie a fost aleasă ca Ziua României la Expo 2010 deoarece este şi Ziua imnului de stat al României.
Preşedinţii României au vizitat R.P. Chineză în anii 1991, 1994, 1997, 2003 şi 2006, iar şeful statului chinez a vizitat România în 1996 şi 2004, prilej cu care preşedinţii celor două ţări au semnat Declaraţia Comună a României şi a Republicii Populare Chineze privind stabilirea unui parteneriat amplu de prietenie şi cooperare.
În 19 octombrie 2009, la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în prezenţa vicepreşedintelui chinez, Xi Jinping, că România va onora Expo 2010 de la Shanghai la nivel de şef de stat şi că partea română consideră că Tibetul şi provincia Xinjiang reprezintă probleme de politică internă, recunoscând "o singură Chină".
"Plecând de la realitatea că pe teritoriul Chinei sunt investiţii majore ale celor mai mari firme din lume, România va susţine ce a susţinut şi până acum în interiorul Uniunii Europene, faptul că în China există o economie de piaţă funcţională. Aş mai face o ultimă precizare, în România acţionează în momentul de faţă 9.595 de firme chineze şi firme mixte româno-chineze care au realizat deja investiţii de 330 de milioane de dolari în economia românească iar perspectiva este ca firmele chineze să continue în ritm ridicat investiţiile în economia românească", a mai spus Traian Băsescu.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close