Antena 3 CNN Politică Băsescu: Intrarea în vigoare a codurilor juridice la 1 ianuarie 2011 nu mai este fezabilă

Băsescu: Intrarea în vigoare a codurilor juridice la 1 ianuarie 2011 nu mai este fezabilă

Băsescu: Intrarea în vigoare a codurilor juridice la 1 ianuarie 2011 nu mai este fezabilă
Sursa foto: Traian Bãsescu
11 Ian 2010   •   14:09

Termenul 1 ianuarie 2011 pentru intrarea în vigoare a noilor coduri juridice nu este fezabil a declarat, luni, la şedinţa de bilanţ a CSM, preşedintele Traian Băsescu. El a prognozat că în cazul în care codurile de procedură civilă şi penală nu vor fi adoptate cât mai repde, sistemul de justiţie românesc va aplica noile coduri cel mai devreeme prin vara anului 2011.
"În lipsa codurilor de procedură, care ar trebui să iasă foarte rapid şi în plus şi bune, mă îndoiesc că termenul 1 ianuarie 2011 mai este fezabil. Acest termen nu trebuie să ne intre în cap ca o chestiune ce nu poate fi modificată. Dacă Parlamentul nu va reacţiona rapid cu codurile de procedură, după care se va face un studiu de impact în care să se arate de câţi judecători, câţi procurori este nevoie, care sunt costurile suplimentare, eu nu văd 1 ianuarie 2011 ca un termen fezabil, probabil va trebui să ne gândim la 1 iulie 2011 sau 1 ianuarie 2012, dar undeva acolo, pentru că nimic nu se va putea face doar pentru că s-a publicat în Monitorul Oficial legea. Aici cred că CSM trebuie să fie extrem de ferm şi atent la stabilirea termenelor de intare în vigoare", a spus preşedintele Traian Băsescu.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu i-a replicat atrăgând atenţia şefului statului că nu s-a indicat o dată precisă pentru intrarea în vigoare a noilor coduri, acest lucru urmând a fi stabilit în legea de aplicare.
"Înseamnă că nu trebuie să ne fixăm 1 ianuarie 2011 şi să facem mai rău decât e acum", a susţinut Băsescu.
"Dacă vor fi adoptate cele două coduri până în iunie, cel mai realist termen de intare în vigoare ar fi septembrie 2011", a precizat, la rândul său, preşedintele CSM, Virgil Andreieş.
Traian Băsescu a făcut "un apel la calm" către CSM, "probabil una dintre cele mai îndreptăţite instituţii să spună când acest nou pachet legislativ ar trebui să intre în vigoare".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la CSM, că justiţia ar trebui să îşi propună ca în acest an să "lichideze" restanţele pe care le are pentru renunţarea la mecanismul de monitorizare al UE. Băsescu a menţionat că a existat un termen de doi ani pentru soluţionarea acestei "restanţe", respectiv în 2009, când s-a renunţat la posibilitatea aplicării clauzei de salvgardare, dar a fost menţinut un mecanism de montitorizare al UE.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: aplicare procedura
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close