Antena 3 CNN Politică Băsescu momeşte PSD cu guvernul de uniune naţională: "Lăsaţi-l pe Marian Sârbu în viitorul guvern"

Băsescu momeşte PSD cu guvernul de uniune naţională: "Lăsaţi-l pe Marian Sârbu în viitorul guvern"

Băsescu momeşte PSD cu guvernul de uniune naţională: "Lăsaţi-l pe Marian Sârbu în viitorul guvern"
Sursa foto: Marian Sârbu
16 Dec 2009   •   17:46

Premierul îl dau eu, susţinerea pentru viitorul guvern o daţi voi, a fost mesajul pe care preşedintele Traian Băsescu l-a dat delegaţiei social-democrate venite la consultările de la Cotroceni. Şeful statului i-a recomandat liderului social-democrat, Mircea Geoană se se folosească de următoarele două zile pentru a negocia cu restul partidelor politice parlamentare şi varianta unui guvern de uniune naţională în jurul unui premier pe care Băsescu îl va numi joi dimineaţă înainte de plecare la summmit-ul de la Copenhaga. El a subliniat că nu exclude posibilitatea de a avea un Guvern de uniune naţională, pentru o perioadă de un an, având în vedere că alegerile parlamentare sunt în 2012. Băsescu a surprins asistenţa pesedistă când a recunoscut că acest partid are o serie de oameni capabili să fie miniştri, el arărând că l-ar dori pe Marian Sârbu ca ministru al Muncii şi în viitorul guvern.

Mircea Geoană a invocat necesitatea unei reconcilieri naţionale la nivelul clasei politice şi opiniei publice prin instlarea unui guvern de amplă majoritate şi un prim-ministru în persoana liberalului Crin Antonescu.

"În acest moment trebuie să evităm o formulă care să evite fractura din societate. Trebuie să găsm formula optimă care să lupte împotriva crizei, o majoritate cât mai amplă. Trebuie să facem un efort sincer de reconciliere naţională. Depinde şi de dumneavoastră, depinde şi de noi. Propunerea pe care o facem este un guvern cu o amplă majoritate, domnul Antonescu ar fi un premier foarte bun, întregul spectru politic să fie reprezentat în guvern chiar pentru o perioadă limitată de timp. Cred că cea mai proastă formulă ar fi aceea unui guvern cu infirmă majoritate, constituită din tot soiul de trădări. Ziua a doua, acel guvern ar trebui să se confrunte cu criza pe care o cunoaştem. O formulă cu premier PD-L este exclusă din punctul nostru de vedere?, a declarat preşedintele PSD, la consultări.

Băsescu a precizat că doreşte o formulă guvernamentală amplă, el optând pentru "securizarea" noului Guvern. Şeful statului a amintit că a avut două experienţe "neplăcute", el făcând referire la un premier desemnat care, după doi ani, a considerat că e bine să rămână singur la guvernare şi la un partid care, din motive electorale, a ieşit de la guvernare şi a "trântit" Guvernul.

?Şi eu mi-aş dori o formulă cât mai largă. Pentru că un guvern va trece. Există însă o problemă consistentă de încredere. Una în care un prim-ministru desemnat a considerat după doi ani că e bine să rămâi singur la guvernare, alta în care din motive electorale a plecat de la guvernare. Optez pentru un Guvern sigur.Voi merge pe o formulă să stabilizez securitatea de guvernare. Un guvern sigur. Experienţa m-a învăţat că vorbele de la început de guvernare se uită. Mi-aş dori mult ca Marian Sârbu să fie ministrul Muncii în viitorul guvern. Şi partidul dacă va aproba, îl voi susţine. La fel cum l-am girat pe Cioloş, Maior, Ungureanu. Mizaţi pe faptul că primul meu obiectiv este să contribui la construirea unui guvern sigur?, a replicat Traian Băsescu.

Liderul PSD şi şeful statului s-au atins puţin la începutul dialogului. ?Evident că vorba de un moment complicat pentru ţară şi această campanie prezidenţială care a părut aspră şi lasă urme?, a spus Geoană. ?Mie nu mi s-a părut aspră, au fost puţine întâlniri?, i-a replicat ironic, Băsescu.

Momentul Marian Sârbu a da aripi lui Geaoană care a apreciat că şeful statului manifestă încredere în PSD. "Nu", i-a tăiat-o, scurt, Băsescu.

"În oameni", a căutat să se explice Geoană.

"Într-unul. Daţi-mi un semnal. Lăsaţi-l pe Sârbu (Marian Sârbu, n.r.) în Guvern. Dragnea, cu tine nu vorbesc problema asta", a tras linie Băsescu, îndreptându-şi privirea către Liviu Dragnea, care stătea în stânga liderului PSD Mircea Geoană.

Geoană i-a sugerat lui Băsescu că revizuirea Constituţiei va fi destul de dificilă fără sprijinul unei majorităţi. ?Aţi avut un cuvânt cheie care lipseşte masiv în ţară: încredere. Cred că dacă securizarea unui guvern înseamnă să reprezentaţi interesele PD-L şi al doilea mandat va fi pierdut. Pentru revizuirea Constituţiei este nevoie de o ampla majoritate. Nu poţi să faci reforma administraţiei cu un singur partid cocoţat la putere.?

De asemenea, Geoană i-a transmis şefului statului că, dacă a securiza echivalează cu întoarcerea la PDL, atunci al doilea mandat al lui Băsescu va fi comparabil cu primul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Marian Sarbu
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close