Antena 3 CNN Politică Băsescu: Mulţi dintre etnicii romi trăiesc, în mod tradiţional, din ce fură

Băsescu: Mulţi dintre etnicii romi trăiesc, în mod tradiţional, din ce fură

Băsescu: Mulţi dintre etnicii romi trăiesc, în mod tradiţional, din ce fură
Sursa foto: Intact Images
03 Noi 2010   •   19:24

Mulţi dintre etnicii romi din România trăiesc din câştigurile obţinute prin furt, însă autorităţile de la Bucureşti nu le pot interzice libera circulaţie în Uniunea Europeană, a declarat miercuri Traian Băsescu, citat de Agerpres. Declaraţia preşedintelui a fost făcută în cadrul vizitei sale oficiale din Slovenia. El a răspuns unei întrebări adresae de o jurnalistă care a dorit să ştie ce măsuri au luat autorităţile române în privinţa romilor.

“Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei”, a răspuns şeful statului român.

Traian Băsescu a precizat că a oferit locuri de muncă unor romi nomazi, la salubrizare, în perioada ăn care a fost primar al Bucureştiului, însă aceştia le-au abandonat.

“Eu am fost primar şi am oferit locuri de muncă romilor care se aşezaseră la marginea Bucureştiului. Nu le-a plăcut şi au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea lor - la salubritate”, a spus liderul de la Cotroceni.

“Problema trebuie privită în ansamblul ei şi dacă ne limităm numai la a spune ce trebuie să facem noi, dar nu şi la ce trebuie să facă ei, nu vom rezolva problema”, a arătat Băsescu.

Şeful statului a reiterat faptul că în chestiunea romilor trebuie să se implice întreaga Uniune Europeană, iar statul român nu le poate interzice cetăţenilor români de etnie romă să circule liber în UE.

“Problema romilor e o problemă a noastră, a europenilor. Precizez că România nu se derobează de responsabilităţile pe care le are ca stat de origine a minorităţii rome. (...) Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România şi din alte ţări ale UE. Obiectivul lor cultural e să circule din loc în loc. România are peste un milion de romi integraţi, sunt parte a societăţii româneşti. Ceea ce nu am reuşit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nu numai filosific, ci şi în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice mişcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi”, a subliniat Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: romi
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close