Antena 3 CNN Politică Băsescu: Nu avem mecanisme care să susţină disciplina bugetară. Aceste mecanisme nu există nici în acest moment

Băsescu: Nu avem mecanisme care să susţină disciplina bugetară. Aceste mecanisme nu există nici în acest moment

Băsescu: Nu avem mecanisme care să susţină disciplina bugetară. Aceste mecanisme nu există nici în acest moment
Sursa foto: Foto: INTACT Images
11 Dec 2011   •   12:11
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă. Preşedintele a prezentat concluziile summit-ului de la Bruxelles.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul conferinţei, că a observat poziţionările legate de ultimul Consiliu de la Bruxelles." Vreau să vorbesc pentru români şi mai puţin pentru politicieni. Subiectul "Uniune” este foarte puţin discutat la noi şi cred că este obligaţia mea, în primul rând, să fac aceste exerciţiu de explicare."

Preşedintele a arătat că există un folclor legat de deficitul buget: "Atât în folclorul politic, cât şi în accepţiunea largă a economiştilor, s-a instaurat cifra magică 3. Deficit de 3%. Atâta timp cât îl ai, eşti în regulă. Obligaţia din acest act, extrem de important al Uniunii, destinat să susţină moneda euro, fixează un deficit de maxim 0,5%".
 


Băsescu a arătat şi care este una dintre cauzele principale ale crizei fundamentale la care s-a ajuns. "Una din cauzele fundamentale pentru care s-a ajuns la această criză de neîncredere în statele Uniunii a fost ascunderea miezului pactului de creştere, care spunea de deficit de maxim 0,5%, cu recomandarea de a merge pe excedente, pentru a asigura stabilitatea în UE".

Conform preşedintelui, un alt pilon pe care s-a sprijinit avansul UE a fost Agenda Lisabona, stabilită în 2000, pentru o perioadă de zece ani. "Pe fond, era vorba despre reforme structurale. Din păcate, nici Agenda Lisabona nu a avut elemente de coerciţie împotriva statelor care nu respectau obiectivele sau programele de atingere a obiectivelor şi acolo erau prevederi extrem de importante".

 


Ca o concluzie, Băsescu a arătat că "această criză ne-a făcut să descoperim câteva realităţi şi să le tratăm altfel": "Nu avem mecanisme care să susţină disciplina bugetară. Aceste mecanisme nu există nici în acest moment".

Şeful statului a arătat că, în acest moment, UE este un uriaş şantier: "Aceste constatări ne-au făcut să transformăm UE într-un uriaş şantier. Deciziile de la Bruxelles fac din UE un uriaş şantier care se reconstruieşte, instituţional. Împing lucrurile către ce deja s-a decis şi anume că UE se completează cu o uniune fiscală şi economică. Toate deciziile împing de la o uniune monetară la o uniune fiscală şi economică".

×
Subiecte în articol: summit Bruxelles Antena 3
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close