Antena 3 CNN Politică Băsescu nu mai vrea coaliţii la guvernare: "Sunt un partizan al pragului de 10% în Parlament"

Băsescu nu mai vrea coaliţii la guvernare: "Sunt un partizan al pragului de 10% în Parlament"

Băsescu nu mai vrea coaliţii la guvernare: "Sunt un partizan al pragului de 10% în Parlament"
Sursa foto: Traian Bãsescu
13 Apr 2010   •   11:40

Coaliţiile de guvernare nu sunt benefice pentru însuşi actul cârmuirii statului, a susţinut luni seară, preşedintele Traian Băsescu, făcând referire la experimetenel PD-PNL şi ulterior, PDL- PSD care au marcat primul său mandat prezidenţail. Şeful statului a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că este partizanul creşterii pragului electoral pentru intrarea partidelor politice în Parlament de la 5% la 10%. În opinia lui Băsescu, această măsură ar oferi coerenţă actului de guvernare prin bipolarizarea scenei politice, prin crerea unui sistem format din două partide mari, situaţie care duce cu gândul la sistemul politic american. Preşedintele mai doreşte şi sistem uninominal pur, cu câştigătorul calificat din primul tur de scrutin şi avertizează Parlamentul că poate iniţia prin Guvern revizuirea Constituţiei, dacă aleşii mai trag de timp şi nu trec la transpunerea conţinutului ultimului referendum naţional în Constituţie: trecerea la unicameralism şi reducerea la 300 a numărului total de parlamentari.
În prezent pragul electoral pentru partide politice este de 5%, dar legea prevede şi un prag electoral alternativ, care permite intrarea în Legislativ a formaţiunilor sau alianţelor care câştigă alegerile în minimum şase colegii la Camera Deputaţilor şi trei colegii la Senat.



Şeful statului a apreciat că, dincolo de creşterea pragului electoral, ar fi nevoie şi de introducerea unui sistem uninominal pur într-un tur sau două, în care mandatul de parlamentar să fie adjudecat de primul clasat în alegeri.
"Eu sunt un partizan al pragului de 10%. Dar, cel mai corect, dincolo de prag, de neprag, (ar fi nevoie de - n.r.) uninominal într-un singur tur sau în două tururi. Asta va crea două mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual. Cât timp vom sta tot în Coaliţii, nu vom avea guvernări coerente", a spus Băsescu.
Preşedintele a mai avertizat parlamentarii că în cazul în care vor mai tergiversa revizuirea Constituţiei, există şi varianta de a-şi folosi prerogativele referitoare la iniţierea procesului de revizuire.
"Nu este singurul mod iniţiativa parlamentară. Mai sunt două modalităţi. Iar eu voi utiliza varianta executivă, în care Guvernul îmi propune revizuirea şi eu o trimit Parlamentului, după ce mi-o însuşesc", a spus Băsescu, la B1 TV, făcând trimitere la art. 150 din Constituţie, care prevede că "revizuirea poate fi iniţiată de preşedintele României, la propunerea Guvernului".
Şeful statului a atenţionat partidele că riscă să-şi piardă credibilitatea dacă vor întârzia să pună în aplicare rezultatul referendumului cu privire la trecerea la Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.
"Nu cred că nu se va face ce spun românii. În orice caz, eu am invitat partidele, le-am rugat să aibă în vedere rezultatul referendumului. Sunt convins că va avea costuri extraordinare nerespectarea votului românilor la referendum. Numărul de parlamentari îl pot clarifica prin lege. 300, maxim 300. Aşa au votat românii, maxim 300 şi Parlament unicameral ", a afirmat preşedintele, precizând că reducerea numărului de parlamentari poate fi reglementată şi printr-o simplă lege.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu prag partide guvernare
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close