Antena 3 CNN Politică Băsescu: Nu presa e o vulnerabilitate, ci campaniile de presă incorecte (VIDEO)

Băsescu: Nu presa e o vulnerabilitate, ci campaniile de presă incorecte (VIDEO)

Băsescu: Nu presa e o vulnerabilitate, ci campaniile de presă incorecte (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
07 Iul 2010   •   15:00

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, miercuri, într-un interviu acordat postului public de radio, despre includerea presei la categoria vulnerabilităţi în Strategia Naţională de Apărare a Ţării. Şeful statului a ţinut să precizeze că nu presa reprezintă o vulnerabilitate, ci campaniile de presă incorecte, oferind şi câteva exemple în acest sens.

Traian Băsescu susţine că îşi va menţine punctul de vedere referitor la includerea campaniilor de presă incorecte la categoria vulnerabilitate. O astfel de campanie, susţine preşedintele, a reprezentat-o subiectul dezbătut anul trecut în presă referitor la presupusa implicare a fratelui său în trafic de armament pentru grupări teroriste.

"Campanile nereale în care încerci denigrarea unei instituţii sau a unui demnitar al statului fără să fie acoperire în fapte, dar o faci pentru a-l discredita în faţa cetăţenilor şi a comunităţii internaţionale sunt o vulnerabilitate", a declarat şeful statului, la RRA.

Traian Băsescu este de părere că o rezolvare a acestei probleme ar fi "dacă presa şi-ar face spre exemplu un cod propriu de moralitate în ducerea a astfel de campanii".

O altă "campanie incorectă" s-a desfăşurat, în opinia preşedintelui, chiar în această perioadă. Băsescu susţine că trusturile Intact şi Realitatea au dus o campanie "de decredibilizare a autorităţilor, în condiţiile în care autorităţile locale erau singurele care puteau ajuta populaţia".

"Eu n-am trecut inundaţiile la vulnerabilitate, pentru că statul român are capacitate de intervenţie, nu mai suntem ca pe vremuri. Primarii, cu foarte mici excepţii, au acţionat corect. Dacă am un semn de întrebare, am la Dorohoi. În rest, peste tot au acţionat corect primarii. Nu văd aici un motiv pentru a distruge încrederea cetăţenilor în primarii cu care lucrează. S-a acţionat cel mai bine la aceste inundaţii", a declarat Traian Băsescu.

Un alt exemplu dat de Băsescu a fost cel legat de imaginile în care doi ziarişti ar fi încercat să-l şantajeze pe şeful ANI pentru a obţine anumite informaţii.

"Un ziarist a lansat o campanie care a fost apoi preluată de trusturile de televiziune cum că familia prezidenţială ar face trafic cu armament. Dar aţi văzut doi ziarişti care şantajau şeful ANI dorind să afle taine din dosare despre oameni politici? Dacă şeful acelei instituţii, de teamă le-ar fi pus la dispoziţie dosarele?", a spus şeful statului.

Pe 22 iunie, Traian Băsescu a convocat o şedinţă CSAT, în cadrul căreia s-a luat în discuţie şi Strategia de Apărare Naţională a României. În documentul trimis spre aprobare Parlamentului, campaniile de presă la comandă sunt trecute la categoria vulnerabilităţi.

"Fenomenul campaniilor de presă la comandă, cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora; presiuni exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului"
, se arată în document.

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: presa
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close