Antena 3 CNN Politică Băsescu: Numărul parlamentarilor poate fi redus prin lege, nu doar prin modificarea Constituţiei

Băsescu: Numărul parlamentarilor poate fi redus prin lege, nu doar prin modificarea Constituţiei

Băsescu: Numărul parlamentarilor poate fi redus prin lege, nu doar prin modificarea Constituţiei
Sursa foto: Foto: Intact Images
18 Ian 2011   •   16:41

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România nu poate fi privită ca un stat modern fără o reformă constituţională şi una electorală, acest lucru putând fi realizat prin vot uninominal într-unul sau două tururi.

Nu putem privi la România ca la un stat modern fără o reformă constituţională, acompaniată de o reformă electorală. (...) Ori vot uninominal intr-un singur tur, ori vot uninominal in doua tururui, mai costisitor, poate mai putin reprezentativ din punct de vedere popular. Este singura formula care poate da Romaniei stabilitate pe termen lung, pentru ca votul uninominal are ca caracteristica crearea de majoritati. Romania are nevoie, cel putin 10 ani de acum inainte, de guverne stabile, care sa isi asume modernizarea si consolidarea statului.”, a declarat Băsescu.

Şeful statului a adăugat că prin noile reglementări se va căuta reducerea numărului de parlamentari la 300 şi reformarea structurii Parlamentului, prin introducerea unei singure camere, în loc de două.

Intenţionez să mă limitez strict la rezultatul referendumului: o singură cameră şi maxim 300 de parlamentari”



Mai mult decât atât, preşedintele a menţionat că, în cazul în care clasa politică va refuza o asemenea reformă a Constituţiei, vor exista alte modalităţi pentru reducerea numărului de parlamentari, prin lege.

„În situaţia în care clasa politcă va refuza îndeplinirea obiectivului stabilit prin vot direct de români, există posibilitate legislativă de reducere a numărului de parlamentari prin lege, nu prin Constituţie. Constituţia trebuie modificată doar în zona de instituţionalizare a funcţionării Parlamentului, dar numărul de parlamentari se stabileşte prin lege”, a mai spus şeful statului.

Băsescu a mai menţionat că această reformă a Constituţiei nu poate fi implementată fără una elctorală, în rândul partidelor, acesta referindu-se în principal la prtidele din coaliţia de guvernare. Potrivit preşesintelui. Această reformă trebuie să stimuleze apariţia unor noi generaţii de lideri în rândul politicienilor.

Aş mai face o referire care vizează reforma, reforma partidelor. Este clar că în momentul de faţă, partidele toate, şi în primul rând principalul partid de guvernamant, au nevoie de reforme interne, care să stimuleze apariţia unei noi generaţii de lideri”, a declarat preşedintele Băsescu.

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu parlamentari
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close