Antena 3 CNN Politică Băsescu: O parte din elicopterele armatei vor fi transformate în instrumente sanitare

Băsescu: O parte din elicopterele armatei vor fi transformate în instrumente sanitare

Băsescu: O parte din elicopterele armatei vor fi transformate în instrumente sanitare
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Dec 2010   •   23:20

Traian Băsescu a declarat, miercuri că reforma în sistemul sanitar va începe prin închiderea spitalelor neperformante şi transformarea lor în creşe. De asemenea, preşedintele a spus că armata dispune de "elicoptere pe care le va transforma în elicoptere sanitare, în aşa fel încât să nu stea numai gata de război, ci să facă şi un lucru util pe timp de pace, ceea ce duce şi la antrenarea piloţilor".

"Anul acesta s-au transferat spitalele la administraţiile locale. Anul viitor se începe procesul de închidere a spitalelor neperformante(...) Odată cu acest proces, cadrele medicale, medicii merg în spitalele care rămân deschise", a spus Băsescu.

 Întrebat dacă vor exista de exemplu elicoptere care să poată transporta pacienţii, preşedintele a spus: "Iată discuţia de la coaliţie şi cu MApN-ul. SMURD şi Ministerul de interne au deja acum o capacitate destul de mare. Se vor mai achiziţiona elicoptere care vor fi utilizate pentru acest scop din Facilitatea Schengen. Ne-au mai rămas nişte bani la dispoziţie".

"Şi de asemenea, Armata dispune de elicoptere pe care le va transforma în elicoptere sanitare, în aşa fel încât să nu stea numai gata de război, ci să facă şi un lucru util pe timp de pace, ceea ce duce şi la antrenarea piloţilor şi la utilizarea unui parc de elicoptere suficient pentru a înlesni intervenţia rapidă legată de bolnavi. Deci armata îş va dezvolta propriul ei zbor", a explicat Traian Băsescu la TVR.

Ministerul Sănătăţii Publice vrea să achiziţioneze prin licitaţie elicoptere multifuncţionale, contractul având o valoare estimată situată între 40,4 milioane lei şi 121,2 milioane lei, fără TVA.

Astfel, instituţia va cumpăra minim două şi maxim şase elicoptere multifuncţionale medicalizate, din gama 2.700 - 3.175 kg, printr-un acord-cadru cu o durată de patru ani. Finanţarea achiziţiei va fi asigurată din fonduri de la bugetul instituţiei.

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu elicoptere
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close