Antena 3 CNN Politică Băsescu, optimist faţă de rezultatul turului doi, dar cu gânduri de munte şi de mare

Băsescu, optimist faţă de rezultatul turului doi, dar cu gânduri de munte şi de mare

Băsescu, optimist faţă de rezultatul turului doi, dar cu gânduri de munte şi de mare
Sursa foto: Traian Bãsescu
01 Dec 2009   •   11:06

Dacă nu va câştiga un nou mandat de preşedinte, Traian Băsescu va merge cu familia în vacanţă la munte şi va ieşi din politică. Prezent luni seară la OTV, şeful statului şi-a dat însă singur un prognostic optimist pentru turul doi: 53% pentru el, 47% pentru contracandidatul său, social-democratul Mircea Geoană. Şeful statului a mai reiterat că episodul filmării lovirii unui copil este un fals care va fi atestat şi de Institutul Naţional de Criminalistică, Băsescu s-a referit la el ca la cel mai bun preşedinte post-revoluţionar şi la pesedistul Adrian Năstase ca la un prim-ministru bun dacă nu ar fi fost atât de corupt. Candidatul PDL a adus în discuţie şi promisiunea consultării periodice cu populaţia după referendumul din 2007 care a decis soarta suspendării în favoarea sa; băsescu susţinând că a fost în Piaţa Universităţii la trei luni de la respectivul plebiscit, dar s-a trezit singur.
Planuri post-prezidenţiale: vacanţă la munte şi un an pe mare
Întrebat ce va face dacă nu va câştiga alegerile prezidenţiale, şeful statului a precizat că va sta până pe 21 decembrie, când i se termină mandatul, iar în 22 decembrie va merge împreună cu soţia, poate şi cu fiicele, la munte, în România.
"Dacă pierd alegerile, este momentul în care voi pleca din politică", a reafirmat Băsescu, arătând că nu va reveni în PDL, chiar dacă în 2010 acest partid va pune la bătaie funcţia de preşedinte.
Băsescu a precizat, însă, că vrea să mai plece pe mare măcar un an, după care îşi va vedea de viaţă liniştit. "Din păcate, n-o să am vacanţă", a conchis râzând preşedintele.
Totuşi Băsescu crede că acest moment s-ar putea amâna încă cinci ani. Pronosticul său pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică este de 53 % din voturi în favoarea sa şi 47% pentru candidatul PSD Mircea Geoană. "Va fi 53 la 47 pentru mine" a afirmat el.
Năstase, un prim-ministru bun, dar corupt, însă om politic adevărat comparat cu Geoană
În ceea ce priveşte propria sa prestaţia ca preşedinte, Băsescu a apreciat-o ca fiind cea mai bună din perioada ultimilor 20 de ani, însă a precizat că "gloria regalităţii nimeni nu o poate contesta".
Întrebat cine crede că a fost cel mai bun premier, Traian Băsescu a ţinut să remarce că Adrian Năstase, "dacă n-ar fi fost atât de corupt, ar fi fost un prim-ministru bun".
Şeful statului i-a făcut un compliment fostului său contracandidat la preşedinţie, sugerând că Năstase a fost un adversar mai puternic decât Mircea Geoană. "Hai să fim serioşi! Năstase e om politic. Aţi văzut mişcând în front vreun mogul în timpul lui Adrian Năstase?" a comentat Băsescu, reiterând faptul că el nu se bate cu Mircea Geoană, ?o marionetă?, ci cu "banii lui Patriciu, cu televiziunile lui Voiculescu şi Vântu", cu Ion Iliescu şi cu Viorel Hrebenciuc.
Băsescu a spus prezent la întâlnirea din Piaţa Universităţii, bucureştenii au zis pas
Din categoria promisiunilor neonorate în timpul mandatului său, Băsescu a susţinut că la întâlnirea cu populaţia în Piaţa Universităţii, la trei luni după referendumul din 2007 el ar fi fost prezent nu însă şi bucureştenii.
"Am fost acolo, aşa cum am promis, dar nu venise nimeni", a spus el, menţionând că a şi revenit după o jumătate de oră, însă rezultatul a fost acelaşi.
"Vă dau cuvântul meu de onoare că am fost după trei luni în Piaţa Universităţii şi eram singur", a menţionat Băsescu, arătând că acest lucru se poate verifica în documentele privind activităţile SPP că a fost în Piaţa Universităţii.
Băsescu le-a propus, în 19 mai 2007, susţinătorilor săi adunaţi în Piaţa Universităţii, după anunţarea rezultatului referendumului de demitere a sa din funcţie, să se întâlnească în acest loc la interval de trei luni, în ultima sâmbătă din trimestru. Şeful statului s-a mai aflat în Piaţa Universităţii şi în 29 septembrie 2007. Băsescu a susţinut atunci că şi în 30 iunie, la ora 17.00, a fost prezent în Piaţa Universităţii, însă piaţa era goală, în condiţiile în care se înregistra o temperatură de 35 de grade Celsius.
Realitatea şi Gardianul, acuzate că ascund avizul INC privind falsitatea filmului din 2004
Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să atace încă o dată falsitatea înregistrării în care apare lovind un copil. Şeful statului a susţinut că trucajul a fost realizat în strănătate, întrucât cei care au făcut acest lucru s-au temut să nu se afle.
"Caseta a fost falsificată în străinătate. Aici le era frică să nu se afle. A fost un trucaj destul de reuşit", a precizat Traian Băsescu.
El a arătat că speră să primească, în două-trei zile, expertiza Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică (INEC) asupra casetei de la mitingul din 2004. Cu doar căteva ore în urmă, Băsescu acuza ziarul "Gardianul" şi trustul Realitatea că ar primit deja o expertiză din partea Institutului Naţional de Criminalistică care ar dovedi că filmul este trucat, dar că cele două organe de presă evită publicarea acestui aviz din laşitate.
"Am cerut şi eu Institutului Naţional de Criminalistică să facă o evaluare a filmului produs de maestrul falsurilor, de domnul Patriciu. Sper ca în zilele următoate să avem un aviz al Institutului Naţional de Criminalistică. O să vă spun şi de ce am solicitat acest aviz: pentru un motiv simplu, ziarul ŤGardianulť şi trustul Realitatea sunt în posesia avizului de la Institutul Naţional de Criminalistică prin care li se face cunoscut în mod ştiinţific faptul că acel filmuleţ este trucat, însă laşitatea, lipsa de responsabilitate îi face şi pe unii şi pe alţii să nu facă public rezultatul avizului dat de Institutul Naţional de Criminalistică", a declarat Traian Băsescu.
El a subliniat că nu va face public rezultatul INC în condiţiile în care "Gardianul" şi Realitatea vor face public rezultatul primit.
"Eu sunt gata să nu fac public rezultatul avizului pe care îl voi primi dacă domnii de la Gardianul şi de Realitatea fac public rezultatul avizului aşa cum l-au primit ei", a continuat Băsescu.
Realitatea TV a replicat însă, anunţând în direct că nu a primit niciun aviz de la INEC şi, totodată, a cerut de la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor să se pronunţe dacă RTV a procedat conform deontologiei profesionale, precum şi ajutor pentru o expertiză europeană a filmului din 2004.
Antena3.ro

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close