Antena 3 CNN Politică Băsescu poate fi demis doar cu 9 milioane de voturi. Preşedintele a promulgat astăzi legea

Băsescu poate fi demis doar cu 9 milioane de voturi. Preşedintele a promulgat astăzi legea

Băsescu poate fi demis doar cu 9 milioane de voturi. Preşedintele a promulgat astăzi legea
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    09 Apr 2012   •   17:08

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, luni, legea care prevede că demiterea şefului statului trebuie aprobată la referendum de majoritatea cetăţenilor înscrişi în listele electorale, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei prezidenţiale.

Altfel spus, preşedintele poate fi suspendat cu nouă milioane de voturi

Pe 27 martie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la OUG a Guvernului nr. 103/2009 privind referendumul, stabilind ca demiterea preşedintelui României să fie aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Iniţial, textul privind referendumul prevedea că demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum.

Cererea de reexaminare a lui Traian Băsescu la OUG 103/2009 a fost adoptată cu 165 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere.

OUG 103/2009 fusese respinsă iniţial de Parlament, iar preşedintele Băsescu a adresat Legislativului încă din noiembrie 2009 o cerere de reexaminare în sensul aprobării actului normativ.

Ordonanţa viza altă modificare a Legii referendumului, însă la reexaminare, în Comisia juridică a Camerei, a fost adoptat, în martie 2012, un raport care cuprindea şi un amendament al deputaţilor PDL Mircea Toader, Daniel Buda şi Gabriel Andronache, potrivit căruia demiterea preşedintelui ţării este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Conform prevederilor în vigoare până acum, demiterea preşedintelui se putea face dacă întrunea majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum.

×
Subiecte în articol: lege voturi
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close