Antena 3 CNN Politică Băsescu: Politicienii nepregătiţi se agită că statul român s-a împrumutat

Băsescu: Politicienii nepregătiţi se agită că statul român s-a împrumutat

Băsescu: Politicienii nepregătiţi se agită că statul român s-a împrumutat
Sursa foto: basescu
01 Iul 2009   •   08:12

Şeful statului le-a spus constructorilor, marţi, la întâlnirea de la Ministrul Transporturilor, că vor vedea "politicieni nepregătiţi cum se agită cum statul român s-a împrumutat şi dă banii la băncile comerciale prin eliberarea din rezervă", în realitate acestea având banii proprii în rezerva BNR.

"Îi veţi vedea pe toţi politicienii nepregătiţi cum se agită cum statul român s-a împrumutat şi dă banii la băncile comerciale prin eliberarea din rezervă", le-a atras atenţia şeful statului constructorilor.

"Trebuie să ştiţi că băncile comerciale au bani, banii lor în rezerva Băncii Naţionale. Sunt 12 miliarde de euro şi lei, echivalentul a alte şase miliarde", a spus preşedintele.

Şeful statului a adăugat că în rezerva Băncii Naţionale erau banii băncilor comerciale, "iar în situaţii de criză Banca Naţională şi-a stabilit o politică de a substitui banii băncilor comerciale cu bani de la Fond, în aşa fel încât treptat să elibereze băncilor banii de care are nevoie economia".

"Deci, România nu s-a îndatorat, decât face ceea ce este normal să facă în momente de criză: dă băncilor comerciale banii înapoi pe o cadenţă care să convină economiei româneşti. Dar aici, la dumneavoastră, se închide cercul...la beneficiarii banilor pe care îi eliberează Banca Naţională", a comentat şeful statului.

Băsescu: România nu va putea ieşi singură din criză, ci odată cu celelalte ţări
Preşedintele Băsescu le-a spus, marţi, constructorilor cu care s-a întâlnit la Ministerul Transporturilor, că România nu va putea ieşi singură din criză, ci odată cu celelalte ţări, menţionând că aceasta este generată în primul rând de reducerea capacităţii de export pe pieţele care sunt în criză.

"România nu va putea ieşi singură din criză . Obiectivul nostru, acum, este să micşorăm cât mai mult efectele crizei", a spus preşedintele.

"România va ieşi din criză odată cu celelalte ţări sau la o anumită perioadă. După ce ies Statele Unite, după ce iese Germania, Franţa, Marea Britanie, va ieşi şi România din criză, pentru că această criză este generată în primul rând de reducerea capacităţii noastre de a exporta pe pieţele care sunt în criză", a spus el, adăugând că, pe de altă parte, şi populaţia a devenit mai atentă cu resursele ei.

"Deci, ceea ce noi încercăm să facem este să diminuăm efectele crizei, iar povestea cu să ne scoată Guvernul, să ne scoată Băsescu, să ne scoată Dumnezeu din criză singuri, este o poveste. Realitatea este că vom ieşi din criză odată cu economia globală şi nu înainte. Iar obiectivul nostru este să diminuăm efectele crizei şi să cheltuim cât mai puţini bani în diminuarea efectelor crizei. România nu se poate împrumuta cu sume uriaşe pe care să le arunce în criză, după care să fie în dificultate, să-şi blocheze creşterea economică, pentru că are de plătit datorii", a mai spus şeful statului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Șoferii, avertizați să nu cumpere astfel de anvelope
x close