Antena 3 CNN Politică Băsescu: Premierul desemnat este Emil Boc. Trebuie să existe un guvern până pe 23 decembrie (VIDEO)

Băsescu: Premierul desemnat este Emil Boc. Trebuie să existe un guvern până pe 23 decembrie (VIDEO)

Băsescu: Premierul desemnat este Emil Boc. Trebuie să existe un guvern până pe 23 decembrie (VIDEO)
Sursa foto: basescu
17 Dec 2009   •   10:03

Traian Băsescu a anunţat joi numele primului ministru, după cum declara miercuri, la consultările cu partidele politice. Băsescu a declarat că se vede nevoit să adopte o soluţie pe care o poate asigura în momentul de faţă pentru ca România să-şi rezolve prioritatea zero: existenţa unui Guvern până la data de 23 decembrie şi adoptarea bugetului până la data de 7 ianuarie.

Preşedintele a arătat că alcătuirea listei de miniştri este atributul exclusiv al premierului, însă a adăugat că i-a cerut lui Emil Boc să-l consulte strict asupra miniştrilor care vor face parte şi din Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT). Surse politice îl dădeau pe premierul demis Emil Boc ca favorit la funcţia de şef al Guvernului. De altfel, Emil Boc se află în prezent la palatul Cotroceni.

VEZI LISTA POSIBILILOR MINIŞTRI DIN CABINETUL BOC 3

Şeful statului a explicat că a luat această decizie, ţinând seama de propunerea democrat-liberalilor şi de faptul că, la consultările de miercuri de la Cotroceni, unele partide nu au ieştit din campania electorală, iar altele au probleme interne.

"Cred că ati constatat toţi atmosfera în care s-a desfăşurat dialogul cu partidele. Înţeleg că unele partide încă n-au ieşit din atmosfera de campanie, altele au probleme interne, aşa că mă văd nevoit să adopt o soluţie pe care o pot asigura în momentul de faţă pentru ca Romania sa aiba un guvern" a subliniat Băsescu.

Preşedintele a motivat graba desemnării unui prim-ministru prin nevoia implementării unor angajamente faţă de FMI, precum adoptarea bugetului pe 2010 şi legea răspunderii fiscale, şi a nevoii de finaţare internaţională a României.

?Vă asigur că în alte condiţii aş fi prelungit perioada de tatonări şi de discuţii în vederea găsirii unei formule de guvernare mai ample. Nevoile de finanţare nu ne permit însă pierderea de timp? şi-a argumentat preşedintele, rapiditatea deciziei sale.

"Va trebui să avem Guvern în funcţiune pe 23 decembrie, motivaţia fiind că acest Guvern trebuie să depună bugetul la Parlament până la sfârşitul anului, pentru ca din 4 sau 5 ianuarie 2010, Parlamentul să înceapă examinarea bugetului de stat, iar în 16 decembrie să avem bugetul aprobat. Doar aşa putem solicita prezenţa echipei Uniunii Europene şi Băncii Mondiale pentru evaluare", a spus preşedintele.

În funcţie de îndeplinirea lor, România ar putea primi, în 17 februarie, simultan, tranşele a treia şi a patra din împrumutul de la Fondul Montetar Internaţional, de 2,3 miliarde de euro, a prognozat Băsescu. În estimările convenite cu FMI, echipa de evaluare ar putea să termine evaluarea în perioada 20 - 27 ianuarie, în aşa fel încât documentul pentru boardul Fondului să fie pregătit de echipa de evaluare în perioada 27 ianuarie - 1 februarie, fiind obligatoriu ca documentul să circule pe la toţi membrii boardului cu cel puţin două săptămâni înainte de şedinţa boardului, a mai explicat şeful statului

"Se poate estima că documentul echipei de evaluare poate fi aprobat în şedinţa FMI din 12 - 15 februarie. Nu este însă fixată data. Dacă România îşi va îndeplini obligaţiile, pe 17 februarie putem primi simultan tranşa a treia de 1,5 miliarde de euro şi a patra de 830 de milioane de euro, adică un total de 2,3 miliarde de euro, care se vor împărţi în două - jumătate la Banca Naţională şi jumătate la Ministerul de Finanţe pentru susţinerea deficitului bugetar. Este un program extrem de dificil care are nevoie şi de voinţa parlamentului. Avem şanse să redresăm finanţarea pentru România dacă toţi facem un effort? a mai spus Băsescu.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu Boc premier guvern

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close