Antena 3 CNN Politică Băsescu: Preşedintele nu trebuie exclus de la desemnarea şefilor de Parchete. Altfel, chem românii la proteste

Băsescu: Preşedintele nu trebuie exclus de la desemnarea şefilor de Parchete. Altfel, chem românii la proteste

Băsescu: Preşedintele nu trebuie exclus de la desemnarea şefilor de Parchete. Altfel, chem românii la proteste
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    13 Sep 2017   •   20:52

Senatorul Traian Băsescu, preşedinte al PMP şi fost şef al statului, a declarat că preşedintele României nu trebuie exclus din procedura de desemnare a şefilor de Parchete, adăugând că există un risc de "repolitizare a Justiţiei" şi că în cazul în care se va întâmpla acest lucru va chema lumea în stradă să protesteze. 

"Ar fi drum înapoi. Preşedintele nu trebuie exclus de la desemnarea şefilor Parchetelor, pentru că sunt multe funcţii care se desemnează prin decret prezidenţial, nu numai procurorul general, procurorul-şef al DIICOT şi procurorul-şef al DNA, şi sunt adjuncţii şi şefii de Secţii, prin decrete prezidenţiale. Sunt în total vreo 30 de înalţi procurori care se desemnează prin decret prezidenţial. Aici rămâne un control între preşedinte şi Guvern. Preşedintele poate să-i spună oricând ministrului Justiţiei sau premierului: 'dragul meu, înţeleg că vreţi să-l desemnaţi pe procurorul X, să ştiţi că degeaba îl trimiteţi, poate să ia şi 50 de mii de avize de la CSM, nu-l desemnez'. Şi poţi să spui şi tu, ca preşedinte, 'uite, sunt vreo trei-patru, vezi şi tu cam ce ai putea să-mi propui, să nu-ţi trimit decretul înapoi", a declarat Traian Băsescu, la o televiziune de știri, întrebat care este opinia sa despre propunerea privind excluderea şefului statului din procedura de numire a procurorilor şefi. 

El a subliniat că în cazul în care preşedintele va fi scos din procedura de numire a procurorilor şefi, va ieşi public şi îi va chema pe români în stradă să protesteze. 

"În momentul în care-l vor exclude pe preşedinte, eu voi ieşi la televizor, voi explica românilor cât de mare este riscul de repolitizare a Justiţiei şi îi voi chema să protestăm. Eu voi fi în faţa Parlamentului, la Kisellef, la Palatul Victoria", a mai declarat Băsescu. 

Fostul preşedinte nu s-a declarat de acord cu varianta în care CSM să desemneze procurorii-şefi de la Parchete. 

"Ce încredere să mai am eu acum în CSM după ce am văzut ce au vrut să facă. Nu cred că preşedintele trebuie exclus, pentru că preşedintele, într-un fel sau altul, trece prin toate Puterile. Nu este Putere executivă, dar poate participa la şedinţele de Guvern (...). Nu e Legislativ, dar poate să meargă în Parlament să adreseze un mesaj Parlamentului pe temele pe care le consideră prioritare. Nu este judecător, dar prezidează şedinţele CSM. Deci, preşedintele trece prin toate Puterile, fără să ia decizii în vreuna, dar poate fi prezent să-şi exprime puncte de vedere. Şi totuşi, este greu ca atunci când exprimi, ca preşedinte ales, un punct de vedere să nu se ţină cont de el deloc", a spus Băsescu.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: proteste
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close