Antena 3 CNN Politică Băsescu: Propun referendum pentru parlament unicameral în ziua alegerilor prezidenţiale

Băsescu: Propun referendum pentru parlament unicameral în ziua alegerilor prezidenţiale

Băsescu: Propun referendum pentru parlament unicameral în ziua alegerilor prezidenţiale
Sursa foto: Traian Bãsescu
24 Sep 2009   •   15:39

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi, că a trimis preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului o solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.

Băsescu a cerut avizul Parlamentului pentru organizarea unui referendum naţional pentru Parlament Unicameral şi reducerea numărului parlamentarilor la maxim 300. Şeful statului a propus ca dată de organizarea a referendumului ziua de 22 noiembrie, ziua alegerilor prezidenţiale pe motiv că astfel s-ar diminua şi cheltuielile pe care le-ar prespune un asemenea demers.

"Cu puţin timp înainte m-am adresat preşedinţilor celor două Camere, solicitându-le avizul pentru a continua reforma statului. Avizul este necesar în vederea organizării unui referendum naţional prin care să consultăm poporul, poporul suveran, aşa cum este descris de Constituţie, cu privire la două aspecte. Primul este reducerea la un Parlament unicameral. Al doilea aspect este reducerea numărului de parlamentari la maxim 300, România având în momentul de faţă un Parlament cu 471 de parlamentari. Data pe care o propun Parlamentului pentru organizarea referendumului este data alegerilor prezidenţiale, în aşa fel încât să diminuăm costurile de consultare a poporului", a spus Băsescu

În viziunea preşedintelui, reducerea numărului de parlamentari ar duce la o micşorare a cheltuielilor, dar ar contribui şi la scăderea corupţiei.

"Un Parlament unicameral ar răspunde mult mai rapid consultărilor pe care Parlamentul European le-ar face cu cele naţionale", a mai declarat şeful statului.


TRAIAN BĂSESCU PROPUNE REFERENDUM ÎN ZIUA ALEGERILOR


Băsescu a vorbit în discursul său şi despre legile pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, salutând debutul reformei instituţionale şi cerând Guvernului să cotinue procesul prin continuarea reformarii statului şi reducerea cheltuielilor de funcţionare al statului, "element esenţial pentru ca statul însuşi să nu fie o povară pentru contribuabili, pentru cetăţenii acestei ţări".

"Guvernul a declanşat un proces de reformare a României. Ce a făcut Guvernul până acum nu este însă suficient. Este un început, dar trebuie să facem mai mult", a spus şeful statului.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: declaraţie cotroceni guvern
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close