Antena 3 CNN Politică Băsescu retrimite Legea pensiilor la Parlament. Îi e teamă de suspendare? (VIDEO)

Băsescu retrimite Legea pensiilor la Parlament. Îi e teamă de suspendare? (VIDEO)

Băsescu retrimite Legea pensiilor la Parlament. Îi e teamă de suspendare? (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
07 Oct 2010   •   15:09

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că a hotărât să nu promulge Legea pensiilor şi să o retrimită în Parlament. Şeful statului şi-a motivat decizia prin faptul că prevederea referitoare la egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei nu este una corectă din punctul de vedere al realităţii socio-economice în care se află România. În urmă cu circa două săptămâni, şeful statului declara, însă, că acest egalizarea vârstei de pensionare este necesară.

În declaraţia susţinută joi la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a ţinut să precizeze că, din punct de vedere legal, nu are nicio observaţie asupra Legii pensiilor, întrucât aceasta a fost declarată constituţională, iar preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au semnat-o. Cu toate acestea, nu este de acord cu una dintre prevederile acestui act normativ, care se referă la vârsta de pensionare.

"Analizând legea, la articolul 53, aliniatul 1, am constatat că se instituie vârsta standard de penionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani. Sunt un susţinător fără rezerve a egalităţii de şanse în faţa legii pentru femei şi bărbaţi. Nu pot însă să nu analizez realităţile socio-economice din România. (...) Constat că femeile au mai multe probleme decât bărbaţii", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că vârsta de pensionare în cazul femeilor ar trebui să fie de 63 de ani, şi nu de 65, cum prevedea această lege.

Băsescu anunţă retrimiterea Legii pensiilor în Parlament

Convingeri contradictorii

Motivul invocat de Traian Băsescu pentru retrimiterea Legii pensiilor în Parlament vine în contradicţie cu o altă declaraţie susţinută de preşedinte în faţa plenului reunit al Parlamentului în urmă cu circa două săptămâni. Şeful statului a declarat atunci că egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi este una necesară.

"Măsura de creştere progresivă până în 2030 a vârstei de pensionare până la 65 de ani, precum şi egalizarea acesteie la femei şi bărbaţi, este necesară, având în vedere tendinţele democratice îngrijorătoare din România şi nu numai, inclusiv în Uniunea Europeană", a declarat Traian Băsescu, pe 21 septembrie.

Băsescu, în Parlament: Egalizarea vârstei e necesară

Reducerea vârstei de pensionare, respinsă după discuţii aprinse

Dezbaterile din Camera Deputaţilor pe marginea Legii pensiilor, înainte ca aceasta să fie adoptată, au fost marcate de controverse între reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei. Un moment tensionat a fost cel în care deputaţii s-au pronunţat asupra vârstei de pensionare.

Amendamentul care propunea reducerea cu doi ani a nivelului maxim al vârstei standard de pensionare pentru femei fusese acceptat în Comisia de muncă a Camerei, care a întocmit raportul la proiectul de lege. Deputaţii au decis să respingă, însă, acest amendament după o pauză de consultări.

Parlamentarii au adoptat în final articolul 53 din proiectul de Lege a pensiilor, în varianta iniţială adoptată de Senat. Acesta prevede egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi, la 65 de ani, până în 2030.

Dispare motivul suspendării

Scandalul legat de votul final dat pe Legea pensiilor a început luna trecută. După o şedinţă de 10 ore, Roberta Anastase a anunţat că în sală erau 170 de deputaţi, când în realitate erau doar 80, aşa că Legea pensiilor a fost adoptată.

Victor Ponta a anunţat, pe 23 septembrie, că va propune începerea procedurilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu din funcţie, în cazul în care şeful statului va promulga Legea pensiilor în forma fraudată adoptată de Roberta Anastase. Liderii partidelor de Opoziţie au anunţat apoi că vor susţine acest demers, în timp ce reprezentanţii partidelor aflate la Putere au spus că acesta nu va avea succes şi că nu îşi are rostul în momentul de faţă.

După decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, Victor Ponta a anunţat că PSD îşi menţine poziţia cu privire la demararea acestor proceduri. Acum, însă, Opoziţia a rămas fără motivul invocat pentru suspendarea preşedintelui, întrucât Legea pensiilor va fi votată din nou în Parlament.

Ponta: PSD menţine poziţia legată de suspendare

Decizia luată joi de preşedintele Traian Băsescu poate reprezenta, astfel, un pas înapoi în această luptă politică. Cu toate acestea, şeful statului ar putea fi nevoit în curând să desemneze un nou premier, întrucât Opoziţia a anunţat deja că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc va avea loc, indiferent de deciziile preşedintelui. Mai precis, potrivit liderului PSD, aceasta urmează să fie înaintată la sfârşitul acestei luni.

Ponta: La sfârşitul lunii vom avea moţiune de cenzură

Antena3.ro




×
Subiecte în articol: declaraţie
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close