x close

Băsescu: România a obţinut maxim din ceea ce se putea obţine

de G.S.    |    10 Feb 2013   •   15:10
Băsescu: România a obţinut maxim din ceea ce se putea obţine 416 Foto: Agerpres

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în care a abordat mai multe subiecte. Urmăriţi în continuare cele mai importante puncte:

Faţă de dumneavoastră am o obligaţie asumată de la Bruxelles legată de Schengen. Faţă de opinia publică am obligaţia unor clarificări legate de buget şi de controversele care au apărut acasă de la foarte mulţi părerologi. Ei îşi mai spun şi "analişti".

Încep prin a mulţumi statelor donatoare, net contibutoare la bugetul UE, fie că vorbim de Germania, Franţa, Marea Britania, Italia, Spania. Sunt state datorită cărora noi putem primi un buget important pentru propria noastră dezvoltare, pentru a reduce decalajele de dezvoltare dintre România şi statele avansate.Primul meu mesaj este acela că pentru bugetul următor România are în plus şase miliarde de euro faţă de bugetul precedent, acum în execuţie.

Avem o creştere de 10% pe fonduri de coeziune şi 27% pentru fondurile destinate politicii agricole comune. Aici avem un total de 4,7 miliarde în plus pentru plăţi directe, ceea ce îi va ajuta foarte mult pe fermieri să îşi acopere costurile pentru asigurarea recoltelor de care România are nevoie.Dacă luăm sub alt aspect, cu un buget de 39,9 miliarde alocat de Uniune şi cu o contribuţie de 8,9 miliarde, România este un beneficiar de fonduri europene, un beneficiar net cu o valoare de 31 miliarde euro. Aceşti bani provin din taxele şi contribuţiile cetăţenilor din Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia, etc. Deci de acolo vin aceşti bani, nu îi tipăreşte UE sau CE.

În această perioadă, în care statele au probleme legate de criză, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să luăm notă faţă de faptul că UE funcţionează pe principiul solidarităţii şi cetăţenii din statele contributoare sunt solidari cu interesele cetăţenilor români. În mod categoric este greu de presupus că România ar fi putut să adauge în fiecare an, din perioada 2014 - 2020 încă 5 miliarde de euro cu ocazia fiecărui buget. I-am primit pentru a ne dezvolta şi ar fi păcat să tratăm acest lucru cu îndârjire politică, cu lipsă de respect şi lipsă de responsabilitate.România a obţinut maxim ceea ce se putea obţine faţă de fondurile de coeziune. Având în vedere că bugetul UE pentru exerciţiul din 2014-2020 este mai mic cu 37 de miliarde decât bugetul aflat acum în execuţi,e ideea initţială a fost îngheţarea. De aceea s-a şi introdus în concluzii, urmare a presiunilor unor ţări, printre care şi România, să se permită totuşi o creştere de 10% la fondurile de coeziune. Asta ne-a adus 2 miliarde în plus.

Nu vă ascund că am avut greutăţi enorme în a convinge că putem cheltui mai mult cu 2 miliarde, datorită nivelului de absorbţie foarte scăzut pe care România îl are la cinci ani de la începerea exerciţiului bugetar curent.

Vă dau câteva cifre, luate de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. La Transporturi, doar 6,4% din fonduri, la POSDRU 7,73% iar media generală de absorbţie este de 11,47% din ce avem alocat. Când ai asemenea cifre este extrem de greu să negociezi o creştere a fondurilor alocate. Am găsit înţelegere pentru o creştere de 10%, angajându-mă că vom avea o absorbţie foarte bună. Nu este uşor să obţii ceva când te contrazic realităţile de la tine de acasă.În momentul de faţă, România a primit de la CE, în baza facturilor confirmate, 2,2 miliarde de euro din 19,8 miliarde de euro. Şi mai avem facturi depuse până la suma de 2,8 miliarde de euro. Aici suntem acum iar domnii care îşi manifestă dezamăgirea ar trebui, în primul rând, să se bată să cheltuim banii, să probăm că putem să îi cheltuim. UE nu este dispusă să aloce unei ţări bani, în condiţiile în care există un risc să nu fie cheltuiţi. Sigur, sunt unii care, la viaţa lor nu au negociat decât funcţii de partid, nu au negociat pe spinarea populaţiei. Lipsa lor de experienţă poate fi văzut foarte clar la modul în care s-a negociat cu Fondul, aşa că îi invit să nu dea lecţii.

În eventualitatea în care statele vor avea creştere economică, în ţările contributoare, s-a exprimat disponibilitatea de a reanaliza contribuţiile. Această prevedere a concluziilor are şi riscuri. Dacă se va înregistra recesiune peste doi ani, dar recomandarea mea este ca parlamentarii români să susţină acest buget care înseamnă 6 miliarde mai mult pe global şi 4,7 miliarde în plus pentru agricultori.

Vreau să ştiţi şi riscurile care există în Parlamentul European. Concluziile CE au câteva prevederi legate de poziţia extrem de fermă a României în Consiliu. Şi acum şi în noiembrie. Cea mai importantă este acea de la paragraful 87, punctul 2, care se referă la faptul că este însărcinată să facă demersurile legate de numărul de ani în care pot fi cheltuiţi banii, pentru a se ajunge la n+3, în loc de n+2. Va fi o bătălie în Parlamentul European. Fără această prevedere, România risca numai în 2013 să aibă dezangajări de circa 4 miliarde. Anul acesta trebuie să cheltuim 6,5 miliarde. Dacă mă uit că am cheltuit 2,2, mi se pare imposibil să reuşimă să facturăm 6,5 miliarde. De aceea este esenţial ca parlamentarii noştri să se bată în PE ca această clauză să nu fie scoasă şi ca regulamentul 1082 să fie modificat pentru România.

Citeşte mai multe despre:

Traian Basescu conferinta presedinte
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati