Antena 3 CNN Politică Băsescu: România respectă decizia Irlandei de a respinge tratatul de la Lisabona

Băsescu: România respectă decizia Irlandei de a respinge tratatul de la Lisabona

Băsescu: România respectă decizia Irlandei de a respinge tratatul de la Lisabona
23 Sep 2008   •   12:03

Preşedintele Irlandei, Mary McAleese, şi-a început, marţi, vizita de stat în România, fiind primită la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu. Este pentru prima dată când un preşedinte al Irlandei vizitează România, după 1989. După primire, cei doi şefi de stat au început convorbirile oficiale în prezenţa membrilor celor două delegaţii.

La sfârşitul acestor discuţii, Traian Băsescu a spus că a fost "o discuţie foarte bună legată de experienţa irlandeză în utilizarea fondurilor Uniunii Europene". "O discuţie care a vizat şi nevoia de modernizare a sistemului educaţional. A fost abordată şi problematica legată de extindere, de tratatul de la Lisabona şi, nu în ultimul rând, importanţa aplicării tratatului de la Nisa", a mai spus preşedintele României.

La rândul său, Mary McAleese, a declarat că s-au abordat subiecte legate de viitorul comun al celor două ţări în cadrul Uniunii Europene. Ea a menţionat că, din nefericire, în trecut, istoria, şi nu geografia, a fost cea care a despărţit cele două ţări. Acum, "Irlanda şi România sunt angajate într-o cooperare pe diverse domenii. Este foarte util să discutăm şi să facem schimb de perspective, în condiţiile în care Irlanda reprezintă partea atlantică, iar România partea balcanică", a spus McAleese.

Aceasta a adăugat că a apreciat şi "atitudinea preşedintelui Băsescu faţă de rezultatul referendumului din Irlanda cu privire la tratatul de la Lisabona". Băsescu a spus că "România respectă fără niciun fel de ezitare decizia poporului irlandez exprimată prin referendum. România nu vede nicio altă soluţie decât aşteptarea unei noi decizii a poporului irlandez, cu privire la intrarea în vigoare a tratatului de la Lisabona".

Antena3.ro
 

×
Subiecte în articol: Tratatul de la Lisabona Irlanda
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close