Antena 3 CNN Politică Băsescu, sancţionat pentru discriminare în declaraţii legate de "ţiganii care cerşesc"

Băsescu, sancţionat pentru discriminare în declaraţii legate de "ţiganii care cerşesc"

Băsescu, sancţionat pentru discriminare în declaraţii legate de "ţiganii care cerşesc"
Sursa foto: Foto: Mediafax
18 Oct 2011   •   08:37

Traian Băsescu a fost sancţionat cu un avertisment de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în două dosare ce pun în discuţie declaraţii ale acestuia cu privire la "ţiganii care cerşesc" în Finlanda şi "urmaşii cu dizabilităţi" ai unui monarh, informează Gândul.

Şeful statului a comentat, în cadrul unei emisiuni televizate, poziţia ostilă Finlandei în legătură cu aderarea României la Schengen, referindu-se la romii care cerşesc la Helsinki.

"Nu poţi să îi spui finlandezului, ţiganii nu au fost la Helsinki şi nu au cerşit. Ce poate să facă diplomaţia când Guvernul constată că ţiganii cerşesc agresiv, au început să fure prin autobuze, ce poate să facă diplomaţia, pentru că acolo e reacţia opiniei publice?", a spus şeful statului.

Mai mult decât atât, preşedintele a vorbit despre conceptul de monarhie şi afirmat, în cadrul aceleiaşi intervenţii, că "80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat". "Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?"

În urma acestor declaraţii, membrii Consiliului au calificat cuvintele folosite ca fiind "discriminatorii" şi au decis sanţionarea preşedintelui cu un avertisment. Măsura a fost aplicată în urma supunerii la vot, rezultatul fiind de 5 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă".

Aceasta este cea de-a treia sancţiune de acest tip primită de şeful statului de la CNCD, după cazul "ţigăncii împuţite" din 2007, când Băsescu contestat decizia Combaterii Discriminării, iar după un eşec la Curtea de Apel Bucureşti, a obţinut anularea deciziei la Înalta Curte.



×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close