Antena 3 CNN Politică Băsescu: Se prefigurează un eşec cel puţin parţial în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare

Băsescu: Se prefigurează un eşec cel puţin parţial în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare

Băsescu: Se prefigurează un eşec cel puţin parţial în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare
Sursa foto: Foto: Intact Images
13 Dec 2010   •   17:32

Preşedintele Traian Băsescu a criticat Consiliul Superior al Magistraturii la debutul consultărilor de luni cu partidele din coaliţia guvernamentală. Şeful statului a avertizat că se prefigurează un eşec în privinţa ridicării monitorizării în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Aderarea la Spaţiul Schengen este pusă, astfel, sub semnul întrebării.

"Aş vrea să discutăm perspectiva 2011-2012. De asemeni, problematica legată de spaţiul Schengen, unde, după cum ştiţi, Ministerul de Interne a avut o prestaţie bună. Practic, ultima inspecţie a confirmat faptul că România şi-a îndeplinit obligaţiile tehnice. Vom avea şi raportul pe 16. Sper să nu fie schimbat faţă de informaţiile pe care le am de la Ministerul de Interne. În acelaşi timp, însă, se prefigurează un eşec, cel puţin parţial, în ceea ce priveşte raportul pe MCV, la care foarte multe ţări europene ţin", a declarat Traian Băsescu.

"Din păcate, în zona CSM se cantonează deja aprecieri negative, ceea ce nu este de natură să ajute România să şteargă impresia că lucrurile merg într-o direcţie bună în ceea ce priveşte MCV, cu impactul de rigoare chiar pe admiterea noastră în spaţiul Schengen. Înţeleg că, în ceea ce priveşte structura, alegerile de la CSM, un judecător a fost invalidat de Tribunalul Bucureşti, iar mâine se pune problema validării în Senat a CSM. Vom discuta şi acest subiect", a mai spue şeful statului.

Lege pentru prelungirea mandatului CSM

Tot în şedinşa de luni, Traian Băsescu a declarat că adoptarea "preventivă" a unei legi, în regim de urgenţă, pentru prelungirea mandatului actualului CSM este, probabil, necesară. Mandatul urmează să se încheie pe 12 ianuarie 2011.

"Cel mai delicat aspect poate decurge din faptul că pe 12 ianuarie îşi încheie mandatul actualul CSM, iar în cazul în care nu am avea o lege prin care să prelungim, dacă este nevoie, mandatul acestui CSM până la clarificările necesare în justiţie, rămânem într-un vid. Justiţia nu mai este condusă şi aici, nu ştiu, o să discutăm la partea legislativă, dacă avem vreo formulă cu o lege în regim de urgenţă cu un singur articol în care, preventiv, să extindem mandatul actualului CSM. E mai complicat. În orice caz, datorită neîmplinirilor la CSM, raportul intermediar (pe MCV - n.r.) se prefigurează a fi un eşec, deci nu ne va ajuta la Schengen. Vreau să vă spun foarte clar: de data aceasta politicienii nu mai au nicio responsabilitate", a spus preşedintele.

Şeful statului a mai spus că le mulţumeşte celor prezenţi "pentru eforturile legislative făcute, pentru că aici se prefigurează o abordare pozitivă legată de Legea ANI, de Legea micii reforme în justiţie".

Băsescu: Se prefigurează un eşec în privinţa MCV


×
Subiecte în articol: MCV esec Schengen CSM
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close