Antena 3 CNN Politică Băsescu şi Orban negociază la Bruxelles banii pentru România. Cum a ajuns ţara noastră să fie discriminată şi câţi bani am putea obţine

Băsescu şi Orban negociază la Bruxelles banii pentru România. Cum a ajuns ţara noastră să fie discriminată şi câţi bani am putea obţine

Băsescu şi Orban negociază la Bruxelles banii pentru România. Cum a ajuns ţara noastră să fie discriminată şi câţi bani am putea obţine
de O.P.    |    21 Noi 2012   •   06:09

Traian Băsescu va plecă astăzi la Bruxelles, unde va participa la dezbaterea bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. În ultima ieşire publică, preşedintele a avertizat Guvernul şi Parlamentul să nu adopte poziţii care să-l pună în dificultate la negocieri.

După câteva ore, Parlamentul a adoptat rezoluţia prin care Victor Ponta îi cerea preşedintelui să încerce să obţină mai mulţi bani pentru politica de coeziune şi cea agricolă.

Mai mult, România consideră inacceptabile unele prevederi din proiectul de buget al Uniunii Europene pe 2014 - 2020, elaborat de preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy. 

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a expus poziţia României la Bruxelles, la un dineu de lucru în care reprezentanţii tuturor statelor membre şi-au prezentat punctele de vedere.Leonard Orban a explicat că proiectul lui Herman van Rompuy are cel puţin două prevederi pe care România nu le poate accepta.

"Prima problemă este legată de paragraful 45 al documentului, care stabileşte o legătură între alocările viitoare pentru politica de coeziune şi rata de absorbţie din perioada 2007 - 2011. Această legătură afectează doar România", a declarat Orban.

Potrivit ministrului, această propunere este discriminatorie, deoarece tratează diferit România faţă de celelalte state ale Uniunii. A doua obiecţie a ţării noastre se referă la plăţile directe pentru agricultori, în prezent mai mici pentru fermierii români decât pentru cei din vechile state membre ale Uniunii. Proiectul lui Van Rompuy prelungeşte perioada în care plăţile trebuie să ajungă la acelaşi nivel.

România are reţineri şi faţă de alte prevederi, cum este scăderea ratei de cofinanţare la 75 la sută faţă de nivelul actual de 85 la sută. Ministrul român a subliniat că proiectul de buget nu este acceptat nici de alte state dintre cele care beneficiază de fonduri.

Pe de altă parte, unele state contributoare nu acceptă, nici ele, proiectul, deoarece doresc reduceri mai mari ale alocărilor. Divergenţele dintre cele două grupuri sunt de ordinul sutelor de miliarde de euro, a adăugat Leonard Orban. Negocierile vor continua la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care începe mâine.

×
Subiecte în articol: fonduri europene
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close