Antena 3 CNN Politică Băsescu: Soluţia Guvernului privind indemnizaţia împacă toate opţiunile

Băsescu: Soluţia Guvernului privind indemnizaţia împacă toate opţiunile

Băsescu: Soluţia Guvernului privind indemnizaţia împacă toate opţiunile
08 Dec 2010   •   21:00

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, miercuri, că soluţia coaliţiei privind indemnizaţia şi concediul pentru creşterea copilului este bună, pentru că previne deprofesionalizarea şi împacă toate opţiunile posibile. Declaraţia a avut loc în cadrul unei emisiuni televizate la postul naţional de televiziune.

Şeful statului a menţionat că soluţia Guvernului are două variante, una dinamică şi una statică, mamele putând alege, acestea stimulând întoarcerea în câmpul muncii şi prevenind deprofesionalizarea.

Băsescu a adăugat că soluţa găsită de Guvern împacă toate opţiunile posibile, existând o responsabilitate a statului dar şi una a mamelor.
Acesta a mai spus că îi admiră pe cei din coaliţie pentru câtă răbdare au să o menţină, adăugând că au fost luate măsurile necesare în an de criză şi că este de părere că alianţa va rezista până în 2012, pentru că s-a dovedit solidă.

"Eu îi admir pe oamenii din coaliţie, câtă rezistentţă au să o reţină. Deşi au puncte de vedere diferite, desi aceste puncte au dat uneori impresia unor atitudini nesigure, această coaliţie a luat măsurile care trebuiau luate într-un an de criză" a declarat Traian Băsescu, la TVR.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, de la Palatul Victoria, că mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu de doi ani pentru îngrijirea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei.

Astfel, femeile care vor deveni mame de la 1 ianuarie 2011, vor avea posibilitatea de a alege între cele două opţiuni de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului:

Prima opţiune: perioada acordării indemnizaţiei de 1 an, iar cuatumul cuprins între 600 şi 3.400 de lei. De asemenea, concediul va putea fi prelungit până la 24 de luni, al doilea an fiind neplătit. Prima de 500 de lei pentru reîntoarcerea la locul de muncă va fi acordată lunar, până când copilul va împlini 2 ani.

A doua opţiune: perioada acordării indemnizaţieie de 2 ani, iar cuantumul cuprins între 600 şi 1.200 de lei.

Părinţii vor putea alege doar unul din cele două pachete, neputând cumula beneficii din ambele.

De asemenea, ordonanţa nu se aplică retroactiv, femeile care beneficiază deja de o indemnizaţie nefiind afectate de cea actuală în nici un fel.


×
Subiecte în articol: Traian Băsescu
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close