Antena 3 CNN Politică Băsescu: Speculaţia că vreau să-mi consolidez puterea prin schimbarea Constituţiei, superfluă (VIDEO)

Băsescu: Speculaţia că vreau să-mi consolidez puterea prin schimbarea Constituţiei, superfluă (VIDEO)

Băsescu: Speculaţia că vreau să-mi consolidez puterea prin schimbarea Constituţiei, superfluă (VIDEO)
Sursa foto: Traian Bãsescu
15 Mar 2010   •   15:08

Obiectivul actualei clase politice ar trebui să fie modernizarea statului şi prin modificarea Constituţiei ca un alt treilea obiectiv de importanţă strategică după accederea în structurile NATO şi UE, a declarat luni, preşedintele Traian Băsescu, în deschiderea consultărilor pe această temă cu partidele şi grupurile politice parlamentare. Şeful statului i-a atenţionat pe reprezentanţii partidelor poolitice să nu mai emită spculaţii cu privire la interesul particular pe care el l-ar avea în modificarea acestui text, de vreme ce actualul său mandat se va derula până la final în baza actualei Constituţii. Băsescu a ţinut să sublinieze că apreciază actuala Constituţie drept bună dar că trebuie eliminate confuziile şi delimitate mai precis limitele de separare a puterilor în stat şi căile de acţiune în anumite momente. Şeful statului a mai arătat că nu vede modificarea textului fundamental al ţării numai în limitele prevăzute de ultimul referendum naţional, respectiv trecerea la sistemul legislativ unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. Băsescu s-a mai pronunţat şi pentru descentralizarea statului ca una din căile de modernizare prin "reorganizarea administrativă a ţării dincolo de obligaţiile care revin din referendum".




Preşedintele i-a mai avertizat pe reprezentanţii partidelor politice să nu mai vină în public cu "ideea superfluă" că el ar dori modificarea Constituţiei pentru mărirea atribuţiilor sale, în condiţiile în care mandatul său actual se derulează pe prevederile prezentului text fundamental al ţării şi nu pe viitoarele modificări care vor fi aduse la acest document.

?Nimeni să nu considere că vreau să impun un anumit model de constituţie. Din punctul meu de vedere mandatul meu nu va fi afectat de noua Constituţie. Eu îmi duc mandatul pe actuala Constituţie. Orice speculaţie că actualul preşedinte vrea să-şi consolideze puterea prin modificarea Constituţiei este superfluă? a susţinut Băsescu la începutul consultării cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare.

Băsescu a explicat că a aşteptat finalizarea alegerilor în partide înainte de a da startul consultărilor pe tema revizuirii Constituţiei. "Intenţia mea este să creăm un tip de dialog care să vizeze strict interesul naţional şi nu un partid, nici măcar guvernarea. Obiectivul meu este să realizăm un consens pe ceea ce ar putea să fie al treilea obiectiv de importanţă strategică pentru România după accederea în NATO şi UE", a spus Traian Băsescu.

El a mai apreciat că pachetul subiectelor propuse pentru consultările cu reprezentanţii partidelor parlamentare, începând de la revizuirea Constituţiei, până la trecerea legilor prin Parlament, sunt procese care pot fi depolitizate.

"Putem găsi împreună soluţii pe procese mari, pe procesele de interes naţional. Asta nu ar însemnă nicidecum că opoziţia să devină tăcută. Avem câteva priorităţi, în rest, viaţa de zi oferă opoziţiei toată muniţia posibilă să execute Guvernul. Apelul meu la dumneavoastră şi principalul mesaj este procesul de modernizare a României, prin legile de care avem nevoie să modernizăm statul, procesele de descentralizare", a adăugat şeful statului.

Băsescu a mai recomandat interlocutorilor să aibă în vedere şi reorganizarea administrativă a ţării, "dincolo de obligaţiile care revin din procesul care a avut loc în noiembrie, din referendum".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: consultari Constitutie presedinte mandat
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close