Antena 3 Politică Băsescu: Toate partidele mi-au cerut amânarea desemnării unui nou premier după prezidenţiale

Băsescu: Toate partidele mi-au cerut amânarea desemnării unui nou premier după prezidenţiale

06 Noi 2009   •   11:15
Băsescu: Toate partidele mi-au cerut amânarea desemnării unui nou premier după prezidenţiale
Sursa foto: Traian Bãsescu

Varianta invocată de toate partidele la consultările de joi seară a fost cea a amânării unei desemnări a unui nou premier după alegerile prezidenţiale pentru că nu ar crea avantaje nici unuia dintre comeptitorii de la alegerile preziodenţiale, a declarat vineri, preşedintele Traian Băsescu, la prezentarea concluziilor acestor runde de discuţii. Şeful statului a subliniat că ar fi de acord cu această abordare, dacă nu ar exista problema deblocării tranşelor de împrumutut din partea FMI şi Băncii Mondiale.

Preşedintele a trecut în revistă toate variantele propuse de partidele şi grupurile politice şi a anunţat că analizează varianta amânării desemnării premierului până după alegerile prezidenţiale, precizând că toate partidele consultate au venit cu această propunere.

Şeful statului a arătat că a luat act şi de opţiunea PSD-PNL-UDMR pentru Klaus Iohannis şi de nuanţele apărute faţă de posibilitatea unui guvern de uniune naţională.

"Au fost propuneri care vizau revendicarea făcută de PDL de a i se încredinţa mandatul pentru formarea unui Guvern, ca partid cu cel mai mare număr de parlamentari. Tot din discuţiile de ieri (joi - n.r.) am înţeles că un eventual Guvern Iohannis ar trebui evaluat în luna decembrie, pentru a se vedea dacă se continuă cu un eventual Guvern Iohannis sau nu. Sigur, la o astfel de apreciere pot fi foarte multe interpretări", a afirmat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte amânarea nominalizării unui nou premier, propunere formulată de toate partidele la consultări, şeful statului a apreciat că reprezintă o soluţie neutră, care nu dă câştig de cauză nici unuia dintre candidaţii angrenaţi în cursa prezidenţială, dar a sugerat că nu aceasta e soluţia pentru menţinerea finanţării României de către FMI şi Banca Mondială, cu a căror reprezentanţi a stat de vorbă înainte de nouă întâlnire cu partidele politice parlamentare.

"Varianta invocată însă de toate partidele a fost şi cea a amânării unei desemnări pentru după alegerile prezidenţiale. Sigur că am analizat şi această variantă, care a fost considerată pe bună dreptate una neutră, care nu ar crea avantaje niciunuia din competitorii la alegerile prezidenţiale şi sunt de acord cu această abordare, însă avem o problemă fundamentală care ţine de finanţarea României" a avertizat Băsescu, pregătindu-se să facă delegaţilor o prezentare a discuţiei recente purtate cu reprezentanţii FMI. Prezentarea s-a ţinut cu uşile închise, presa fiind invitată să părăsească sala, nu înainte ca şeful statului să promită că va da publicităţii stenograma discuţiilor dată fiind importanţa subiectului.

Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close