Antena 3 CNN Politică Băsescu va cere după alegeri desecretizarea unor informații din dosarul Hayssam

Băsescu va cere după alegeri desecretizarea unor informații din dosarul Hayssam

Băsescu va cere după alegeri desecretizarea unor informații din dosarul Hayssam
Sursa foto: Trian Bãsescu
13 Noi 2009   •   12:53

Preşedintele Traian Băsescu va cere după alegerile prezidențiale desecretizarea informațiilor care nu țin de acțiunile operative din dosarul Omar Hayssam. Șeful statului a anunțat joi seară, la B1 Tv că va da publicității datele privind perioada premergătoare răpirii celor trei jurnalişti în Irak, pentru a contracara intoxicările făcute de unele televiziuni conform cărora eliberarea ziariștilor ar fi fost obiectul unui troc care a vizat eliberarea lui Haysam. Băsescu a lăsat să se înțelegă că o parte din respectivele documente ar demonstra legăturile strânse ale omului de afaceri sirian cu anumiți lideri PSD, precum Ion Iliescu, Adrian Năstase, Marian Săniuță și Nicolae Văcăoiu, care în perioada guvernării 2000-2004 au primit numeroase sesizări din partea autorităților abilitate cu privire la ilgalitățile comie de Hayssam, dar au preferat să le ignore la acea vreme.
"Când am fost informat că suspect de organizarea iniţială a răpirii este Omar Hayssam, am cerut toată documentaţia (de la serviciile secrete româneşti - n.r.) despre Omar Hayssam. S-ar putea, dacă va fi nevoie, să mergem la desecretizarea acestei documentaţii, pentru că nu o să mai rabd mult intoxicările pe care le fac televiziunile lui Vântu şi Voiculescu. (...) După ce trece campania, cred că este necesar să fac publică această bază de date pentru a stopa mârşăvia pe care televiziunile lui Vântu şi Voiculescu o fac", a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a ţinut să precizeze că se referă doar la desecretizarea documentaţiei privitoare la perioada premergătoare răpirii celor trei jurnalişti români în Irak.
"Vă asigur că voi cere celor care au secretizat aceste documente să le desecretizeze, pentru că ele nu mai au valoare operativă acum. Valoare operativă au acum alte documente cu politicienii cu care a luat legătura Omar Hayssam după ce a fugit în Siria. Alea sunt de mare interes, cum şoferul lui Omar Hayssam se ducea cu mesaje la un politician sau altul. Dar alea sunt operative", a arătat Băsescu.
Şeful statului a mai afirmat că în documentaţie se regăsesc "cel puţin" 11 documente prin care preşedintele României Ion Iliescu a fost informat despre ilegalităţile pe care le comite Omar Hayssam, peste 50 de informări trimise lui Adrian Năstase, ministrului de interne şi şefului Senatului, cu privire la ilegalităţile şi suspiciunile de ilegalităţi comise de Omar Hayssam şi "tot atâtea informări care arătau oamenii din PSD cu care Omar Hayssam avea legături strânse".
"Acum aceşti oameni ies şi spun că preşedintele nu ştiu ce a făcut cu Omar Hayssam, când de fapt este vorba de nu ştiu ce a făcut un procuror, un domn condamnat, un joc special ca să iasă dialogurile astea în presă, pentru a se acoperi", a mai spus Băsescu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close