Antena 3 CNN Politică Băsescu va discuta cu Barroso în februarie, pentru finanţarea interconectării energetice cu Republica Moldova

Băsescu va discuta cu Barroso în februarie, pentru finanţarea interconectării energetice cu Republica Moldova

Băsescu va discuta cu Barroso în februarie, pentru finanţarea interconectării energetice cu Republica Moldova
Sursa foto: Foto: presidency.ro
de M.Z.    |    16 Ian 2014   •   19:40

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că se va întâlni, la începutul lunii februarie, cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta despre resurse financiare care pot fi alocate pentru accelerarea interconectării energetice România - Moldova. Afirmaţia lui Băsescu vine după ce preşedintele s-a întâlnit la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Traian Băsescu a spus că va avea la începutul lunii februarie discuţii şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, pentru soluţii de găsire a unor resurse financiare - dacă acestea sunt necheltuite de final de exerciţiu bugetar - care să fie alocate pentru accelararea intercontectării energetice a Republicii Moldova cu România.

El a menţionat că are în vedere investiţii la staţiile Isaccea - Vulcăneşti, Iaşi- Străşeni şi Suceava - Bălţi. Potrivit lui Traian Băsescu, investiţia la staţia de la Isaccea ar fi de 65 de milioane de euro, iar la Vulcăneşti - 10 milioane de euro.

Băsescu a ţinut să menţioneze că nu s-a dus la Bruxelles ca avocat al Republicii Moldova, nici ca prieten al politicienilor de la Chişinău, ci de membru al Consiliului European, pentru a convinge că trebuie accelerate procesele de apropiere Moldova - UE dar şi UE - Moldova.

Preşedintele a spus că a transmis că formatul de negociere "5+2" pentru o soluţie pentru Transnistria s-a dovedit ineficient. "Formatul 5+2 nu a reuşit să mişte lucrurile înainte, ci a creeat condiţiile pentru consolidarea aşa-zisei statalităţi transnistrene", a spus Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, trebuie găsite soluţii de dialog cu autorităţile din Transnistria şi cu Mosova, care deţine control militar pe teritoriul Transnistriei.

Şeful statului a spus că a semnalat la Bruxelles şi problemele cu care se confruntă şcolile din Transnistria cu predare în română şi am cerut o intervenţie a UE.


×
Subiecte în articol: Republica Moldova José Manuel Barroso
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close