Antena 3 CNN Politică Băsescu: Voi încerca o înţelegere cu Ponta pe buget. Nu mă satisface amânarea accizei la motorină

Băsescu: Voi încerca o înţelegere cu Ponta pe buget. Nu mă satisface amânarea accizei la motorină

Băsescu: Voi încerca o înţelegere cu Ponta pe buget. Nu mă satisface amânarea accizei la motorină
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    09 Dec 2013   •   19:12
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că va încerca o înţelege cu premierul pe tema bugetului, după ce a luat notă de declaraţia lui Ponta, însă a precizat că nu îl satisface faptul că şeful Guvernului vrea doar o amânare a accizei la motorină.

"Am luat notă de declaraţia prim-ministrului, dar şi de informarea pe care mi-a făcut-o înainte de declaraţie că este dispus să renunţe la acciza pe motorină. Nu e un lucru care să mă satisfacă, dar arată că putem construi un dialog în continuare", a spus preşedintele, în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
 
"Aştept revenirea premierului şi voi fi gata să continuăm acest dialog", a mai spus Băsescu, menţionând că rămâne pe poziţia potrivit căreia nu trebuie introduse accize suplimentare nici la benzină şi nici la motorină.
 
El a mai spus că rămâne pe poziţia aceasta "în lipsa unor argumente solide" pe această temă.
 
Guvernul intenţionează să aplice acciza de 7 eurocenţi doar la benzină şi să amâne introducerea acestei taxe la motorină pentru o perioadă de trei luni, interval în care să fie căutate soluţii, a anunţat, luni, premierul Victor Ponta.
 
El a precizat că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a plecat la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre această temă, având consultări şi cu Fondul Monetar Internaţional.
 
Modificarea în privinţa accizei de 7 eurocenţi va fi efectuată în şedinţa de miercuri a Guvernului, dacă va exista acordul CE şi FMI.
 
În memorandumul convenit cu FMI şi prezentat de Mediafax la jumătatea lunii noiembrie, se afirmă: "Pentru a atinge ţinta de deficit, vom implementa măsuri adiţionale. Începând din 2014, inflaţia va fi adăugată ca un element în formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanţi vor fi de asemenea majorate cu 7 euro cenţi pe litru".
 
În luna noiembrie, premierul Victor Ponta afirma că Guvernul va menţine prevederile proiectului de buget pe anul viitor, inclusiv introducerea accizei de 7 euro cenţi la litrul de carburant.
 
 
Parlamentul a adoptat, pe 4 decembrie, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, iar Guvernul aşteaptă acum mutarea lui Traian Băsescu - preşedintele a anunţat deja că va retrimite bugetul la parlament. Iar Victor Ponta l-a rugat doar să o facă rapid, să nu aştepte expirarea termenului de 20 de zile. 
 
Traian Băsescu a anunţat, pe 2 decembrie, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

Citiţi şi 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că a promulgat Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2014, astfel că pensiile vor creşte de la anul cu 3,76%.
 

×
Subiecte în articol: buget2014 Victor Ponta
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close