Antena 3 CNN Politică Băsescu vrea „justiţie restaurativă”: Am făcut o maşinărie de distrus oameni

Băsescu vrea „justiţie restaurativă”: Am făcut o maşinărie de distrus oameni

Băsescu vrea „justiţie restaurativă”: Am făcut o maşinărie de distrus oameni
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    25 Apr 2017   •   15:11

Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat, marţi, la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului privind Legea graţierii, că justiţia din România are acum un caracter punitiv exagerat, fiind o „maşinărie de distrus oameni”, el arătând că trebuie să trecem la o „justiţie restaurativă”.

„La noi justiţia are un caracter punitiv exagerat. Şi decizia pilot de azi, a CEDO, trebuie să ne îndrepte către schimbarea modului de a face justiţie, să trecem la o justiţie restaurativă. Justiţia punitivă vizează încarcerarea oamenilor şi nu rezolvarea problemelor cu societatea”, a spus Băsescu.

„Ce faci după ce cineva a stat cinci ani în penitenciere? Nu mai are familie, nu mai are cine îngriji copii întotdeauna, e un om distrus după cinci ani în puşcăriile noastre. Ăsta e adevărul, dacă îl suportă procuratura. Am făcut o maşinărie de distrus oameni, nu de recuperare a lor pentru societate. Votul e la comisie, dar eu rămân cu conştiinţa împăcată că am spus”, a adăugat Băsescu.

El a arătat că pedeapsa penală medie în UE este de 9 luni, iar în România este de 7 ani, şi a subliniat că în UE se pune accent pe recuperarea prejudiciului, dar şi a omului.
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: legea gratierii
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close