Antena 3 CNN Politică BEC îl contrazice pe Băsescu: Listele sunt cele de la parlamentare

BEC îl contrazice pe Băsescu: Listele sunt cele de la parlamentare

BEC îl contrazice pe Băsescu: Listele sunt cele de la parlamentare
Sursa foto: Foto: Mediafax
09 Aug 2012   •   16:39

Traian Băsescu a ieşit ieri şi a spus că listele electorale se calculează conform legii pentru alegerea preşedintelui. Însă hotărârea BEC privind organizarea referendumului, din data de 28 iulie, spune că listele de la referendum se organizează conform listelor folosite alegerile parlamentare. În acest caz, de pe liste, trebuie excluşi cei din diaspora. Fără românii din străinătate cvorumul la referendum ar fi îndeplinit, potrivit unei analiza Newsin, scrie dcnews.ro.

“Biroul Electoral Central hotărăşte: În cazul referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui României sunt aplicabile prevederile Titlul I al legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi pentru modificarea şi completarea legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, în măsura în care legea nr. 3/2000 nu dispune altfel”.Legea 35/2008 are următoarele definiţii despre listele electorale:

-Art. 2 pct 21: listă electorală – listă ce cuprinde toţi alegătorii care îşi exercită dreptul de vot în cadrul unei secţii de votare

-Art. 25 – Listele electorale cuprind cetăţenii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral. Ele sunt permanente sau suplimentare.

-Art. 26 – (1) Listele electorale permanente pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale de pe teritoriul naţional se întocmesc de către primarul comunei, oraşului sau municipiului ori al sectorului municipiului Bucureşti, după caz, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral şi comunicate primarului de către biroul teritorial al Autorităţii Electorale Permanente care funcţionează la nivelul judeţului pe teritoriul căruia se află localitatea.

(2) Listele electorale permanente se întocmesc pe localităţi şi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite.

(3)
Listele electorale permanente se întocmesc la comune, pe sate şi, după caz, străzi, iar la oraşe, municipii şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiilor, pe străzi şi, după caz, blocuri.

Citeşte aici hotărârea BEC.











×
Subiecte în articol: BEC
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close