Antena 3 CNN Politică Blaga, la Miercurea Ciuc: PDL nu pune în discuţie articolul 1 din Constituţie

Blaga, la Miercurea Ciuc: PDL nu pune în discuţie articolul 1 din Constituţie

Blaga, la Miercurea Ciuc: PDL nu pune în discuţie articolul 1 din Constituţie
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Mar 2013   •   20:31

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, că partidul pe care îl conduce nu va accepta niciun fel de discuţie privind modificarea articolului 1 al Constituţiei, adăugând că instituţiile statului trebuie să îşi facă datoria şi să respecte legile ţării, informează Mediafax.
   
Întrebat despre evoluţia relaţiilor dintre românii şi maghiarii din Harghita în urma evenimentelor care au generat tensiuni în ultimele săptămâni, printre care declaraţiile privind "limba maghiară obligatorie în Miercurea Ciuc" sau marşul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, Vasile Blaga a spus că România este un stat naţional şi unitar, precizând că PDL nu va accepta "nici măcar discutarea articolului 1 din Constituţie".
   
"PDL nu pune în discuţie articolul 1 din Constituţie. România este una, unitară. Deci, încheiem discuţiile pe tema asta. Suntem unul din partidele care nu vom accepta măcar discutarea articolului 1 din Constituţie. România este stat naţional unitar", a declarat Vasile Blaga.
   
În opinia liderului PDL, toţi cetăţenii României ar trebui să cunoască foarte bine limba oficială a statului, întrucât aceasta le-ar permite etnicilor maghiari să-şi găsească locuri de muncă în alte judeţe, în afara celor în care sunt "enclavizaţi".
   
"Ar trebui ca toţi cetăţenii României să cunoscă foarte bine limba română. Eu m-aş bucura dacă aş şti limba maghiară, nevasta mea este unguroaică, dar nu ştiu maghiara, dar m-aş bucura foarte mult dacă aş şti, m-ar ajuta. Dar, oricum, pe secui şi pe ceilalţi i-ar ajuta enorm dacă ar şti limba română, şi-ar găsi mult mai uşor de lucru în tot teritoriul naţional, nu ar sta enclavizaţi într-o zonă sau alta. Deci, nu se pune problema pentru nimeni: limba oficială în acest stat este limba română şi lucrurile sunt clare", a spus Blaga.
   
Preşedintele PDL a precizat că instituţiile statului trebuie să respecte şi să pună în aplicare legile în vigoare.
   
"Instituţiile statului să-şi facă datoria şi să respecte legile! Ţara asta nu duce lipsă de legi. Ele trebuie respectate de prefectul din Harghita, din Mureş şi aşa mai departe", a mai spus Vasile Blaga.
   
El a mai afirmat că este susţinătorul principiului potrivit căruia "trebuie să facem mult mai mult pentru toţi oamenii din zonă, pentru locuitorii României care aici sunt şi de etnie română şi de etnie maghiară", adăugând că în perioada în care a fost ministrul Dezvoltării a venit aproape lunar în Harghita, unde a avut discuţii, a stabilit priorităţile "care sunt în localităţile din judeţ şi s-au făcut destule lucruri pe tot ce înseamnă POR şi alte programe, de asfaltări, de drumuri, etc".
   
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a venit, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, pentru a-şi prezenta moţiunea, fiind însoţit de secretarul general al partidului, Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda, dar şi de Raluca Turcan, Andreea Paul şi europarlamentarul Marian Jean Marinescu.
  

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close