Antena 3 CNN Politică Surpriză de proporții. Partidul care ar putea să-i asigure PNL majoritatea la Senat

Surpriză de proporții. Partidul care ar putea să-i asigure PNL majoritatea la Senat

Surpriză de proporții. Partidul care ar putea să-i asigure PNL majoritatea la Senat
01 Feb 2016   •   18:35

Proiectul de lege iniţiat de PNL pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin poate să adune o majoritate la Senat, a declarat luni copreşedintele PNL, Vasile Blaga, subliniind că a văzut o "posibilă deschidere" a UNPR din acest punct de vedere.

 "Am văzut o posibilă deschidere a UNPR din acest punct de vedere şi eu cred că în Senat se va putea crea o majoritate în favoarea legii", a declarat Vasile Blaga la Parlament.

Copreşedintele PNL a mai spus că liberalii sunt dispuşi să amendeze proiectul de lege referitor la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi.

"Noi suntem dispuşi să-l şi amendăm. Am înţeles că unii doresc alegerea şi a preşedinţilor de Consilii judeţene în două tururi, nu avem nimic împotrivă. Dorim doar ca tot mai mulţi români să participe la procesul electoral pentru că, până la urmă, asta face bine României", a spus Blaga, referindu-se la solicitarea Mişcării Populare pe această temă.

Referitor la consultările cu premierul Dacian Cioloş care au avut loc luni, pe tema schimbării legislaţiei electorale, Vasile Blaga declarat că liberalii au arătat că actuala legislaţie este neconstituţională, iar prin schimbarea legii nu se încalcă "sistemul electoral".

"Noi considerăm că legea este neconstituţională şi am arătat premierului că în articolul 2 foarte clar se spune că suveranitatea naţională se manifestă de autorităţi, alese prin vot direct şi corect. Apoi am spus că nu se încalcă clar sistemul electoral, Codul electoral pentru că primarii rămân aleşi în două tururi", a spus liderul liberal. (...) Hai să fim serioşi, dacă rămânem cu acest sistem de alegere, nu se va întâmpla nimic spectaculos pentru că este greu să treci de barajul partidelor care au un număr impresionant de primari. Toate lucrurile astea le-am prezentat premierului, le-a ascultat. Noi nu l-am ameninţat nici cu moţiune, cum au făcut-o alţii, nici că nu participăm la alegeri", a declarat Blaga.

Purtătorul de cuvânt al UNPR, deputatul Luminiţa Adam, a declarat, luni, că UNPR nu respinge din start un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi, precizând că partidul va lua o decizie după ce va analiza o eventuală propunere de act normativ în acest sens.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la finalul discuţiilor cu premierul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, că Dacian Cioloş le-a transmis că nu intenţionează să dea OUG sau să-şi asume răspunderea pentru modificarea legii şi caută altă soluţie, dacă e cazul.

"Nouă ne-a spus primul ministru că exclude şi varianta ordonanţei de urgenţă şi varianta asumării răspunderii şi că se mai gândeşte la alte opţiuni, dar după ce se termină consultările", a declarat Liviu Dragnea, după consultările cu Dacian Cioloş.

Liderul PSD a mai spus că "din moment ce ideea OUG şi a asumării răspunderii a picat", nu se mai pune problema ca PSD să boicoteze alegerile locale.

La consultări liderii PSD şi ALDE au venit împreună, însă s-au ferit să facă referire la faptul că liderii UNPR au participat separat.

Iniţiativa legislativă privind alegerea primarilor în două tururi a fost respinsă de Comisia juridică a Senatului în luna decembrie. Proiectul a fost depus de liberali în septembrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

×
Subiecte în articol: vasile blaga UNPR
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close