Antena 3 CNN Politică Blocaj PDL-PNL, faza pe principii: Liberalii resping un premier PDL, democrat-liberalii, unul PNL

Blocaj PDL-PNL, faza pe principii: Liberalii resping un premier PDL, democrat-liberalii, unul PNL

Blocaj PDL-PNL, faza pe principii: Liberalii resping un premier PDL, democrat-liberalii, unul PNL
Sursa foto: Crin Antonescu
16 Dec 2009   •   13:46

Negocierile dintre PNL şi PDL s-au blocat la faza de principii. Cele două tabere nu s-au înţeles, miercuri, asupra culorii politice pe care ar trebui să o aibă viitorul premier. Preşedintele PNL, Crin Antonescu a anunţat, după întâlnirea cu reprezentanţii PDL, că liberalii nu au reuşit să se înţeleagă cu democrat-liberalii asupra postului de premier, perceput de liderii PNL ca o expresie a voinţei unei majorităţi parlamentare şi nu doar o prelungire a preşedintelui Traian Băsescu, subordonat acestuia.

"N-am găsit din păcate în această întâlnire posibilitatea unei înţelegeri sau unei continuări, unei deschideri de fapt, pentru că primul nostru principiu şi anume acela că un Guvern este generat şi este expresia de voinţă a unei majorităţi parlamentare nu e împărtăşit de PD, care pune sub rezerva voinţei preşedintelui propriul său mandat de negociere şi nu poate angaja decât parţial un punct de vedere", a explicat Antonescu.

Liderul PNL a amintit că nu este dispus înici un fel să renunţe la cele două obiective convenite şi aprobate la nivelul conducerii partidului.

?Avem două obiective, pentru care PNL ar intra la guvernare sau ar rămâne în opoziţie, sunt aceleaşi: apărarea statului de drept şi al regimului democratic din România periclitat de mentalitatea preşedintelui Traian Băsescu şi a PDL de până acum şi, în al doilea rând, buna guvernare a României în condiţii de criză? a arătat Antonescu, adăugând că PNL nu este dispus să gireze cu prezenţa sa maniera de guvernare de până acum la care s-a pretat PDL.

Preşedintele liberal a sugerat că PNL este pregătit să apere din Opoziţie, aplicarea acestor două obiective. ?Domniilor lor (democrat-liberalii?n.r.) au posibilitatea practică, aritmetică de a face un guvern dacă pornim de la ideea că preşedintele câştigător ia tot. Vom apăra din opoziţie aceste obiective, vă garantez că o putem face? a mai spus Antonescu.

El a subliniat că discuţiile de astăzi cu PDL s-au blocat la faza discutării principiilor de guvernare.?Discuţia a pornit de la o fază de principiu şi s-a blocat pe o fază de principiu. Putem discuta despre un guvern la care să participăm şi noi şi domniile lor, doar daca se face un compromis onest între cele doua Românii, una care a vota pentru traian Băsescu şi una carea votat pentru Mircea Geoană. Am înţeles de la PDL că este inacceptabil să vină într-un guvern condus de un liberal, au înţeles că pentru noi este inacceptabil să venim într-un guvern condus de un reprezentant al PDL. Am propus varianta independentului suficient de dedicat celor doua obiective în care să avem încredere şi unii şi alţii. Dânşii au respins această ipoteză trimiţând la consultările de la Cotroceni. Constat că această construcţie nu o putem face cu PDL? a conchis Antonescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close