Antena 3 CNN Politică Blog-ul electoral, scos de la naftalină de politicienii români

Blog-ul electoral, scos de la naftalină de politicienii români

Blog-ul electoral, scos de la naftalină de politicienii români
30 Oct 2008   •   15:34

Moda blogurilor de campanie a inundat piaţa politică în proximitatea alegerilor parlamentare. Candidaţii încearcă să recupereze handicapul de imagine în faţa numelor cunoscute apelând la metoda aplicată deja cu succes de VIP-uri politice de genul unui Adrian Năstase, Ion Iliescu, Elena Udrea sau Gigi Becali.
Politicienilor români nu le mai ajunge polemica prin ziare şi la televizor. Ei au invadat şi Internetul. În încercarea de a câştiga cât mai mulţi alegători de partea lor, şi-au facut bloguri. În general, pe blog, candidaţii la parlamentare încearcă să creeze imaginea unui om obişnuit, cu o familie şi o carieră pe care o pot avea toţi românii, totul pigmentat cu încercarea de a lansa o dezbatere, pentru a interacţiona direct cu publicul şi a deveni familiar acestuia. Nu lipsesc glumele, ironiile, poveştile de viaţă, limbajul simplu, extrem de personal, menit să îi unamizeze şi să îi apropie de masa electoratului. Unii, precum social-democratul Miron Mitrea au abandonat rapid tentaţia blogosferei, alţii gen Năstase sau Udrea postează aproape zilnic, iar proaspătul novice Călin Popescu Tăriceanu îşi invită cititorii să ia parte la proiectul său.
Tactica utilizării blogului poate aduce beneficii electorale celui care ştie să-l folosească în mod eficient, mai ales la nivelul tineretului cu drept de vot. Ei evită din ce în ce mai mult politica la TV, la Radio, în massmedia clasică. Pe blog, un instrument mai apropiat celorlalte forme de comunicare pe net, de genul messenger-ului, un politician se poate apropia mult mai uşor de această pătură electorală şi deveni popular în rândurile lor.
Becali, cel mai accesat blog politic
Efectele se resimţesc deja în cazul unor candidaţi recrutaţi din rândul vedetelor mondene. Proaspăt candidat PSD, cântăreaţa Luminiţa Anghel şi-a lansat propriul blog, www.luminitaanghel.blogspot.com , unde explică motivele candidaturii sale, opiniile politice , fără să uite să menţioneze calitatea sa de mamă şi valorile sale familiale. În numai o săptămână, pagina ei a fost accesată de 2622 de ori, potrivit trafic.ro. O ştire îmbucurătoare pentru un candidat care va avea de înfruntat rivalaPD-L, Elena Udrea şi ea utilizatoare de blog www.elenaudrea.ro.
Preferatul cititorilor pare a fi însă liderul PNG, Gigi Becali, cu 16.301 vizitatori în ultimele 7 zile. Pe pagina sa, www.georgebecali.ro/blog, preşedintele PNG-CD pare însă mai preocupat cu treburile ce ţin de sportul cu balonul rotund, decât de campania electorală. Referirile la cursa electorală sunt foarte rare. ?În colegiul pe care mi l-am ales - colegiu din sectorul 5 pentru Camera Deputaţilor - mă voi confrunta cu Oana Niculescu Mizil, nepoata fostului demnitar comunist, care candidează pe listele PSD. Se pare că aceasta este asul din mâneca lui Vanghelie. Este membru PSD, creatoare de moda şi proprietara revistei ?Monden?. Inventivul Marian Vanghelie nu stă cu mâinile în buzunare şi se străduieşte, nevoie mare, să arunce pe piaţa politică produse noi, în speranţa că eu, fermecat de frumuseţea doamnei în cauză am să pierd elegant această cursă electorală. Lui Vanghelie atât pot să-i spun: AM SĂ CANDIDEZ ŞI AM SĂ CÂŞTIG ACEASTĂ LUPTĂ CU VOIA ŞI AJUTORUL LUI DUMNEZEU!? tună Becali într-o astfel de ieşire.
Năstase, fidel cititorilor, Mitrea reticent La polul opus, fostul prim-ministru, deputatul PSD Adrian Năstase pare a nu pierde nici un prilej pentru se întreţine cu potenţialii alegători. Pe http://www.nastase.wordpress.com pot fi găsite propriile păreri, dar şi trimiteri la articole de presă sau interviuri acordate. Colegul său de partid, Miron Mitrea nu este fan al unei asemenea metode de comunicare. Sub motto-ul ? e mai important să faci istorie decât să o scrii,blogul lui Miron Mitrea nu a mai înregistrat de aproape două luni nici o poziţie scrisă a fostului deputat social-democrat.
În PSD mai sunt şi alţi membri marcanţi ispitiţi deja de arta tastatului în blogosferă: de la Ion Iliescu şi Mircea Geoană, până la Ion Mircea Paşcu, Vasile Dâncu sau senatorul-bard Adrian Păunescu. În schimb, proiectul de blog al fostului boxer şi actual pilot, Mihai Leu a rămas încremenit la stadiul de salut încă din perioada alegerile europarlamentare unde a fost pus pe listele PC. Acum este propus de PSD să candideze pentru Senat în colegiul Deva-Hunedoara-Călan-Haţeg.
După voturi în blogosfera liberală
Liberalii nu au cochetat până acum prea mult cu această idee. Europarlamentarul PNL, Adina Vălean, pare sobră în expunerea sa, arătând mai mult latura de politician şi mai puţin cea de femeie pe www.valean.eu. Blog are şi Diana Tuşă, şefa de cabinet a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu şi candidat PNL în colegiul 1 Brăila, pe www.dianatusa.ro, ea fiind primul liberal care făcut pasul în această direcţie mai acum un an.
Cântăreţ de muzică populară şi candidat PNL, Nicolae Furdui Iancu are propriul site de prezentare, dar nu şi de comunicare cu admiratorii. Fanii pot afla detalii despre cariera şi discografia sa, mai puţin despre aspiraţiile sale politice. Între timp, pagina actualui ministru al Transporturilor www.ludovicorban.ro/blog, pare înţepenită în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale. ?Doctor în administraţie?, preşedintele Institutului Naţional de Administraţie, liberalul Dragoş Dincă candidează pentru un loc de deputat în colegiul 5 al sectorul 2 al Capitalei. Blogdecampanie.dragosdinca.ro/blog îi serveşte acestuia mai mult promovării propriilor acţiuni electorale şi luări de poziţie în media, decât comunicării cu potenţialii alegători.
Liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu ameninţă şi el cu intrarea în blogosferă. Deocamdată şi-a lansat un hotline şi propriul site http://www.tariceanu.ro, un amestec de profil între candidatul pentru parlamentare şi primul ministru al României. Pe site, Tăriceanu promite să o ia uşor pe cărările netului: ?Primul pas a fost site-ul. Împreună vom face şi al doilea pas: pregătesc blogul şi vreau să fii primul care va răspunde la prima postare. Blogul va fi mai personal, mai direct, mai interactiv. Lasă-mi adresa ta (de e-mail ? n.red.) şi vei fi primul care va şti ziua şi ora exactă când voi scrie prima postare?. Vor urma şi alţi paşi importanţi: ?Tăriceanu pe Facebook? şi ?Tăriceanu pe Twitter?, iar vizitatorul este invitat să se aboneze la ?newsleter-ul săptămânal Tăriceanu?.
Şi ?doamna cu pensiile? cum se autodenumeşte liberala Mariana Cîmpeanu, actualul ministru al Muncii, şi-a făcut recent un blog. ?Candidez la Camera Deputaţilor în Colegiul 9, din Sectorul 2, Bucureşti. Mulţi dintre dumneavoastră mă ştiţi: sunt doamna cu pensiile. Lucrez de peste 10 ani la Casa de pensii, iar din octombrie 2008 am fost numită ministru al Muncii. Cartea mea de vizită: o femeie hotărâtă, directă şi profesionistă. Ce-i în guşă, şi-n căpuşă. Sunt fiică, soţie, mamă, bunică. Şi o prietenă pentru tine?, se confesează ministrul pe http://blog.marianacampeanu.ro, care nu uită să tragă pe spuza sa ?acţiunile făcute în folosul pensionarilor?.
Platforme şi proiecte electorale marca PD-L
În tabăra PD-L, printre ultimele lansări în domeniu este şi site-ul de campanie al vicepreşedintelui PD-L Raluca Turcan. Pe www.turcanraluca.ro, deputata îşi prezintă familia, modul în care şi-a cunoscut soţul, proiectele pentru un viitor mandat de deputat de Sibiu şi blog-ul personal. Turcan candidează pentru un nou mandat în colegiul 2 din municipiul Sibiu împotriva liberalului Virgil Popa, care este şi viceprimarului Sibiului şi a social-democratului Eugen Barbu, intrat de curând în politică.
Colegul său, senatorul Viorel Arion este însă primul politician din PLD care a descoperit avantajele blogului, pe care l-a integrat într-o pagină personală. Mai mult, el a fost primul politician român care a comandat o campanie de promovare a propriului site. Şi alţi parlamentari PDL încearcă să ajungă prin această metodă în atenţia publicului. Este cazul lui Sebastian Bodu ? care sub motto-ul ?nu contează cât de luing ai părul? abordează o serie de teme diverse dela medicamentel compensate la concertul iron maidende la bucureşti. Colegul său de partid, care visează la un nou mandat de senator, ieşeanul Dan Cârlan se dezlănţuie pe http://dancarlan.blogspot.com împotriva ziariştilor care i-au luat la puricat declaraţiile de avere.
?Om politic şi PD-List din 1997? se prezintă şi Cristian Petrescu candidat sector 3, colegiul 12 pentru deputăţie. ?Mă voi lega nu de politicieni ci de politicile pe care le promovează, nu mă voi lega de partide, ci de grupurile de interese care roiesc in jurul lor? ameninţă candidatul PD-L pe http://cristianpetrescu.blogspot.com. Liderul PD-L Dolj, Radu Berceanu se pregăteşte pentru obţinerea unui nou mandat de senator în Colegiul 1 Craiova. Odată cu candidatura sa la parlamentare, propriul site www.raduberceanu.ro , creat special pentru promovarea sa în timpul alegerilor locale din acest an, ar putea fi reînviat în acelaşi scop electoral.
Guerillă anti-blog între Năstase şi fostul subordonat
Până şi contracandidatul lui Năstase în Mizil, Mircea Staicu şi-a lansat propriul blog. Pe http://staicumircea.wordpress.com, candidatul PDL pentru colegiul Mizil postează atacuri după atacuri la adresa lui Năstase şi a pomenilor electorale pe care pesediştii locali le fac oamenilor locului în numele votului.
În replică, PSD a pus la punct un antiblog intitulat ?Mircea, Staicuminte ? blog de subaltern frustrat?. ?Da, în sfârşit, mi-am făcut şi eu blog! Toţi s-au luat după Năstase şi şi-au făcut blog, dar Adrian Năstase s-a luat după mine. Vă spun EU. Credeţi-mă! De la început ţin să precizez că nu Adrian Năstase a fost şeful meu, ci EU am fost subalternul lui. Să fie clar asta!?, sună prima postare pusă în gura candidatului PD-L, care continuă cu o serie de filmuleţe trucate şi false confesiuni. ?Mă duc la cele 4 zâne ale partidului, ele mă pot ajuta. Roberta îmi este şefă directă, e frumuşică (trebuie s-o aduc prin colegiu, chiar dacă nu o cunoaşte nimeni nici pe ea), să le arăt ce bunăciune e şefa mea şi să moară de invidie psd-iştii şi pnl-iştii. O sun pe Monica, doar avem legături comune în Hunedoara. Amândouă îmi fac legătura cu Nuţi de Buzău şi cu Afrodita (Zâna Frumuseţii şi fata lui Zeus). Dacă mi-aş face apariţia cu ele la braţ, toate patru în dreapta (la stanga n-avem voie că acolo e PSD-ul), sigur îmi ating obiectivul şi ajung pe locul 2?, sună mostra de ?umor? pesedist de campanie.
Cum miza de orgolii este mare la nivelul acestui colegiu, pedeliştii nu s-au lăsat mai prejos, contraatacând cu un blog ?Anti Adrian Năstase deputat de Mizil, un om disperat, pseudo-blogger? pe http://nastaseadrian.wordpress.com în care cititorii sunt invitaţi la un joc de numărat ouă la ferma Cornua ??, însoţit de un sondaj de opinie pe tema ?Credeţi că Mircea Staicu are ouălele mai mari ca ale mele ??.
PRM şi PC, rătăciţi prin tainele net-ului
Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor nu simte nevoia tastării de mesaje pe propriul blog. Ultimul mesaj pe blogul lui Vadim Tudor este adresat prin septembrie liderului UDMR, Marko Bela şi ideii învăţării limbii maghiare de către români.
Sindromul blog-ului nu a lovit decât accidental şi tabăra conservatorilor. Maria Grapini are propriul blog activ de aproape un an. ?Candidez pentru Parlamentul României în Colegiul 3 Timişoara. În 30 noiembrie, aveţi ocazia prima dată în Romănia, după 1989, să vă alegeţi DEPUTATUL în care aveţi incredere că va reprezintă? declară pe http://www.mariagrapini.ro/blog, cea care susţine că ştie ?nemulţumirile, nevoile, dorinţele şi aspiraţiile? vizitatorilor.
Magnet pentru politicienii din Europa şi de peste ocean
Practica blogurilor politice cunoaşte deja un real succes în Europa şi în Statele Unite. Liderul conservatorilor britanici, David Cameron are propria pagină de blog. Şi ştie să-şi vândă bine imaginea. Într-un clip postat pe blog, el vorbeşte, relaxat, despre necesitatea de a curăţa clasa politică, în timp ce se pregăteşte să spele farfuriile rămase de la masa familiei, iar pe fundal se aude gânguritul copilului său.
Actualul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, a intervenit, anul trecut, în timpul revoltelor din suburbii, pe blogul regizorului Mathieu Kassovitz pentru a răspunde criticilor lansate la adresa autorităţilor pentru modul în care au înţeles să soluţioneze criza. Pe atunci era doar ministru de Interne. Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany a iscat chiar un imens scandal intern, folosind blog-ul pentru a posta transcrierea unui discurs, în care le spunea colegilor socialişti că a minţit electoratul, dimineaţa, la prânz şi seara. În state, în perioada cât a candidat la preşedinţia SUA, senatorul democrat Hillary Clinton a făcut din blog o armă electorală, postând zilnic pentru alegătorii săi.
Tentaţia blog-ului nu a ocolit nici cercurile politice islamiste. Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf are lo pagina personală pe care publică în mod constant, iar ultraconservatorul preşedinte al iranului, Mahmud Ahmadinejad, şi-a facut un blog, care s-a dovedit un adevăratpunct de atracţie pentru navigatorii pe Internet, înregistrând o bună vreme de timp un număr record de accesări.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close