Antena 3 CNN Politică Boagiu, pe urmele lui Boc şi Udrea: A "integrat" Norvegia în UE, de două ori în aceeaşi conferinţă

Boagiu, pe urmele lui Boc şi Udrea: A "integrat" Norvegia în UE, de două ori în aceeaşi conferinţă

Boagiu, pe urmele lui Boc şi Udrea: A "integrat" Norvegia în UE, de două ori în aceeaşi conferinţă
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Ian 2011   •   08:58

Anca Boagiu, actual ministru al Transporturilor şi fost ministru al Integrării Europene, a luat-o pe urmele colegei sale de cabinet, Elena Udrea şi a premierului Emil Boc şi a inclus Norvegia pe lista statelor membre UE, în timpul unei conferinţe de presă pe tema obigativităţii anvelopelor de iarnă. Rugată să repete ţările în care această prevedere se aplică, ministrul a repetat greşeala.

"Aş vrea să fac menţiunea că această prevedere nu este specifică României. Forma în care am promovat-o noi în România putem spune că este o obligativitate parţială. Ideea este aplicată şi în alte state membre, precum Germania, Austria, Slovacia, Cehia, Italia, Norvegia, Ungaria, Franţa şi Spania. În forme mult mai restrictive şi mai severe, obligativitatea se regăseşte şi în legislaţia din Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Bosnia Herţegovina şi Slovenia", a spus Boagiu, citată de Mediafax.

Declaraţia se referea la decizia luată miercuri de Guvern, conform căreia şoferii sunt obligaţi ca, în perioada sezonului rece, începând cu luna noiembrie, să îşi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă sau tip all season, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 4.000 lei.

Întrebată de jurnalişti exact în câte state membre ale UE sunt obligatorii anvelopele de iarnă, Anca Boagiu a nominalizat din nou şi Norvegia.

"V-am menţionat anterior: Germania, Austria, Slovacia, Cehia, Italia, Ungaria, Franţa şi Norvegia au astfel de prevederi, asemănătoare României, iar în Finlanda, Estonia, Lituania, Bosnia Herţegovina şi Slovenia se stabileşte obligativitate generală pentru utilizarea anvelopelor în anumite perioade calendaristice", a răspuns ministrul Transporturilor.

În Cabinetul Tăriceanu, în intervalul august 2005-aprilie 2007, Anca Boagiu a ocupat postul de ministru al Integrării Europene.

Norvegia, "integrată" în UE şi de Boc şi de Udrea

Statutul Norvegiei i-a provocat probleme şi Elenei Udrea, pe vremea când era şefă a Administraţiei Prezidenţiale. Aceasta a căzut atunci în capcana unui jurnalist care a întrebat-o, la o emisiune televizată, cum apreciază poziţia preşedintelui norvegian, care doreşte retragerea ţării din UE.

Norvegia este o monarhie constituţională, iar populaţia a respins la referendum aderarea la Uniunea Europeană, deşi sunt menţinute legături strânse cu statele membre UE.

Anul trecut, Emil Boc a făcut aceeaşi greşeală în timp ce se afla într-o vizită de lucru. În graba de a asigura că lucrarile vor fi finalizate la timp, premierul a precizat că România îşi doreşte să asigure cetăţenii europeni, indiferent dacă trăiesc în Franţa, Olanda sau Norvegia, că România respectă standardele. Boc s-a corectat, însă, rapid, când şi-a dat seama că Norvegia nu face parte din UE.

Statele membre UE sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Regatul Unit.

×
Subiecte în articol: anca boagiu ministru transporturi UE
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close