Antena 3 CNN Politică Boc: Aș fi venit cu alţi miniştri în locul interimarilor dacă guvernul nu ar fi fost demis

Boc: Aș fi venit cu alţi miniştri în locul interimarilor dacă guvernul nu ar fi fost demis

Boc: Aș fi venit cu alţi miniştri în locul interimarilor dacă guvernul nu ar fi fost demis
Sursa foto: Emil Boc
13 Noi 2009   •   16:09

Premierul desemnat Emil Boc ar fi venit cu alte propuneri de miniștri în locul interimarilor dacă guvernul său nu r fi fost demis prin moțiune de cenzură. Boc a justificat vineri intenția de menținere a stării de interimat și după termenul legal de 45 de zile, deoarece guvernul era obligat să se prezinte Parlament cu alţi miniştri în locul interimarilor doar dacă nu era demis prin moţiune.
"Din punctul meu de vedere, în acest moment se face aplicabilitatea articolului 110, alin IV, din Constituţie, care spune că Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. Dacă nu ar fi intervenit demiterea Guvernului, eram obligat să merg în faţa Parlamentului şi să propun noi miniştri în locul acelora care plecaseră din Guvern şi pentru înlocuirea interimatelor. În condiţiile în care întregul Guvern a fost demis, nu mai pot să merg în Parlament şi să cer înlocuirea membrilor care instituie interimatul, pentru că întregul Guvern a fost demis, iar din acest punct de vedere situaţia ultima apărută este cea care rămâne în vigoare", a spus Boc.
El a admis că nu există o bază legală în vreo lege sau în Constituţie pentru această situaţie excepţională şi particulară, dar a susținut că alternativa menținerii stării de interimat rezultă din interpretarea şi coroborarea textelor constituţionale.
Punctul său de vedere a fost împărtășit şi de către ministrul interimar al Justiţiei, Cătălin Predoiu.
"A explicat primul-ministru, şi anume că, potrivit Constituţiei, Guvernul demis rămâne în funcţie până la depunerea jurământului de către noul Guvern. Când vorbim despre depunerea jurământului, vorbim de Guvernul în structura în care el se afla la momentul demiterii, adică atât cu miniştri plini, cât şi cu interimari. Aceşti miniştri vor rămâne la post până când noii miniştri vor depune jurământul. Deci este o normă specială", a spus Predoiu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close