Antena 3 CNN Politică Boc anunţă asumarea pe 2 septembrie a răspunderii Guvernului pe legile educaţiei. PSD continuă să nu-şi dea acordul

Boc anunţă asumarea pe 2 septembrie a răspunderii Guvernului pe legile educaţiei. PSD continuă să nu-şi dea acordul

Boc anunţă asumarea pe 2 septembrie a răspunderii Guvernului pe legile educaţiei. PSD continuă să nu-şi dea acordul
Sursa foto: Emil Boc
10 Aug 2009   •   11:52

Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, în 2 septembrie, pe legea salarizării unice, pe legea restructurării agenţilor, legea privind cumulul pensie-salariu, precum şi pe legile educaţiei, a anunţat, luni, premierul Emil Boc după şedinţa coaliţiei PSD-PDL. Chiar dacă PSD nu a fost de acord cu adoptarea legilor Educaţiei prin această măsură, Boc a susţinut că decizia sa premier îi parţine."Dacă această Coalţiei nu are suportul necesar să adopte aceste legi atunci nu îşi justifică existenţa", a subliniat Emil Boc. În ceea ce priveşte restructurarea agenţiilor, premierul a evitat să
ofere date clare cu privire la numărul funcţionarilor care vor fi afectaţi de procesul de disponibilizare, el limitându-se să arate că în scrisoarea de intenţie a FMI nu se face referire la niciun număr, Guvernul urmând să facă noi evaluări în acest domeniu în baza standardelor de cost.

?Am propus un calendar accelerat care vizează reforma societăţii. În data de 2 septembrie, Guvernul îşi va asuma răspunderea pe următoarele domenii, salarizarea unică, restructurarea agenţiilor guvernamentale şi raţionalizarea cheltuielilor publice, cumulul dintre pensie şi salariu la stat în sensul înterzicerii sale şi legile educaţiei, a anunţat premierul Boc.

Proiectul lui Andronescu opus în continuare de PSD comisiei Miclea

Primul-ministru a susţinut că PSD nu a avut luni "obiecţii majore" în ceea ce priveşte asumarea răspunderii Guvernulu, că a existat "o discuţie" pe Educaţie, care va continua în perioada următoare.

"(PSD, n.r.) nu a avut obiecţii majore. A fost o discuţie pe Educaţie care va continua, dar decizia, repet, a mea ca prim-ministru, este foarte clară: aceste legi trebuie să fie adoptate".

Boc a ţinut să sublinieze că deja s-au înregistratîntârzieri foarte mari în adoptarea acestor legi. "S-a întârizat deja prea mult, iar o parte dintre ele (legi, n.r.) sunt condiţionalităţi exprese cu Comisia Europeană şi FMI. Aceste legi nu trebuie să fie făcute doar pentru că ni le cere cineva, ele sunt necesare României", a spus Boc.

Cu toate acestea, PSD susţine în continuare necesitatea unei dezbateri publice. Social-democratul Liviu Dragnea l-a contrazis pe Boc, arătând că membrii coaliţiei au convenit astăzi numai asumarea răspunderii pe legile salarizării, eficientizării cheltuielilor şi restructurării agenţiilor, dar nu pe legile educaţiei. "Este vorba de legea salarizării, de legea eficientizării cheltuielilor publice şi restructurarea agenţiilor, cam atât. Despre legile educaţiei nu am convenit încă asumarea", a precizat Dragnea, înainte de şedinţa conducerii PSD.

Dragnea nu a exclus însă posibilitatea adoptării lor prin formula dorită de premier, dar numai după ce proiectul de legi al ministrului de resort, Ecaterina Andronescu va intra în dezbatere publică. Andronescu prezintă la această oră pachetul de legi, în şedinţa conducerii PSD.

Reforma în Educaţie, blocată de 20 de ani

Premierul a punctat importanţa domeniului Educaţiei, domeniu fundamental care trebuie reformat, el susţinând că prin accelerarea legilor educaţiei se va realiza descentralizarea pe acest sector şi reforma pe care foştii guvernanţi au evitat-o timp de 20 de ani.

?Am reiterat încă o dată foarte clar că această coaliţie se justifică dacă face ceea ce trebuie pentru români. Această coaliţie a fost constituită pentru a face reforme nefăcute de nimeni timp de 20 de ani. Prin ceea ce pregătim vrem să-i asigurăm pe români că ştim ce trebuie să facem. Dacă nu luam o serie de măsuri încă din decembrie anul trecut, România ar fi avut un deficit de 14% masurile din decembrie, România ar fi avut un deficit de minus 14% în acest an? a avertizat Boc.

"Discutăm de doi ani de zile despre aceste legi, i-am cerut doamnei ministru ca până la 14 august să finalizeze proiectul de legi în domeniul educaţiei ca să le putem dezbate. Dar începe anul şcolar şi avem nevoie ca reforma aceasta să fie încheiată ca părinţii şi copiii să ştie exact ce-i aşteaptă pe următorii ani în domeniul educaţiei", a explicat premierul.

Emil Boc a precizat că în acelaşi timp va avea loc descentralizarea în domeniul educaţiei. "În perioada următoare, echipe mixte de specialişti de la PD-L şi PSD vor lucra în continuare la Guvern pentru finalizarea acestor legi, iar în 2 septembrie aceste legi să fie trimise la Parlament, apoi la Monitorul Oficial", a spus primul ministru.

Boc a precizat că în cazul salarizării unice, un alt domeniu în care ar urma să se aplice principiul asumării răspunderii, proiectul va fi finalizat până în data de 19 august.

Nici o referire la numărul de concedieri în scrisoarea de intenţie a FMI

În ceea ce priveşte reducerea numărului de agenţii şi concedierea funcţionarilor publici, premierul a precizat că, miercuri, miniştrii vor veni în şedinţa de guvern cu propriile acte normative eleborate şi viziuni asupra acestui proces. Premierul a ţinut să afirme că în scrisoarea de intenţie a FMI nu există nici o referire la numărul personalului din aparatul de stat care ar trebui să fie concediat.
"Vreau să ştiţi că nicăieri în scrisoarea de intenţie nu apare vreaun număr cu privire la disponibilizări. Acest număr nu este unul care se impune arbitrar. Acest număr nu este unul predestinat. Aceste analize se fac pe baza standardelor de cost" a explicat Boc.

Totuşi diponibilizările se impun acolo unde personalul este excedentar, iar prezenţa lor în număr atât de mare nu se justifică.

?Nu putem menţine acolo unde nu se justifică funcţionari. Disponibilizatea trebuie făcută acolo unde există surplus, acolo unde avem funcţionari mai mulţi decât este nevoie sau nu-şi fac treaba. Acolo este nevoie de restructurare? a afirmat Boc, după ce a făcut o scurtă apologie a importanţei locului de muncă pentru destinul fiecrui român.

Premierul s-a pronunţat şi pentru o accelerare a procesului de adoptare a legii poliţiei în Parlament. Poate ar fi bine să discutăm cât mai repede această lege în Parlament. E doar un punct de vedere personal? a precizat Boc, care să grăbit să arate că respectiva chestiune nu a fost discutată încă în cadrul coaliţiei de guvernare.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
El este Ilie, preotul care s-a stins fulgerător în Săptămâna Luminată
x close