Antena 3 CNN Politică Boc despre actul de justiţie: "Există tentaţia politicianului de a utiliza telefonul"

Boc despre actul de justiţie: "Există tentaţia politicianului de a utiliza telefonul"

Boc despre actul de justiţie: "Există tentaţia politicianului de a utiliza telefonul"
Sursa foto: Emil Boc
24 Mar 2009   •   12:10

Nu răspundeţi presiunilor politice a recomandat marţi premierul Emil Boc procurorilor prezenţi la summit-ul mondial al procurorilor generali şi procurorilor şefi. Primul ministru a vorbit cu această ocazie de politicienii tentaţi să utilizeze telefonul pentru intervenţii.
"Ştiu cât de dificilă este munca dumneavoastră, ştiu la ce presiuni trebuie să faceţi faţă. În special poate asupra dumneavoastră se exercită un cumul de presiuni: politice, mediatice, populare, tentaţia corupţiei şi, poate nu de multe ori sau poate, sper eu, de foarte puţine ori, chiar ameninţări fizice. În privinţa presiunilor politice, este clar că există tentaţia politicianului de a utiliza telefonul. Sfatul meu este: indiferent de cât de tentant ar fi telefonul politic pentru politician, nu răspundeţi la apelurile politice ale acestora. Este o garanţie a încrederii publice şi a consolidării statului de drept şi a democraţiei", le-a spus Boc procurorilor.
Premierul a subliniat că încrederea populaţiei în caracterul independent şi imparţial al anchetelor judiciare desfăşurate de procurori reprezintă un element extrem de important, una dintre condiţiile fundamentale ale consolidării democraţiei şi statului de drept.
În opinia premierului, instituţia procurorului general trebuie să aparţină puterii judiciare ca un element al separaţiei puterilor în stat.
"Există multiple teorii care asimilează instituţia procurorului general fie de puterea judecătorească, fie de puterea executivă. Eu cred că instituţia procurorului general aparţine sistemului puterii judiciare, cel puţin pentru un argument - caracterul independent şi imparţial al anchetei judiciare. Această anchetă judiciară trebuie să fie sub coordonatele independenţei şi imparţialităţii", a spus Boc.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Boc summit procurori telefon justitie
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close