Antena 3 CNN Politică Boc, în faţa coaliţiei PSD-PNL: 81% din populaţie doreşte o lege a pensiilor, "v-aţi fofilat", veţi da socoteală

Boc, în faţa coaliţiei PSD-PNL: 81% din populaţie doreşte o lege a pensiilor, "v-aţi fofilat", veţi da socoteală

Boc, în faţa coaliţiei PSD-PNL: 81% din populaţie doreşte o lege a pensiilor, "v-aţi fofilat", veţi da socoteală
Sursa foto: Emil Boc
13 Oct 2009   •   11:23

Confruntat cu riscul debarcării din funcţie, prin noua moţiune de cenzură elaborată de PNL şi susţinută de PSD şi UDMR, premierul Emil Boc a lansat marţi în plenul reunit al Parlamentului, un aspru rechiztoriu la adresa parlamentarilor care au preferat să susţină un asemenea demers decât să-şi dea votul pentru o elege a pensiilor care să elimine privilegiile unor categorii, inclusiv ale senatorilor şi deputaţilor. Citând datele unui sondaj, Boc i-a acuzat pe parlamentarii noi majorităţi că se opun voinţei a 81% din populaţie, dar s-a pronunţat pentru un sistem de pensii pe baza principiului contributivităţii şi i-a avertizat că vor da socoteală pentru acest comportanment în faţa propriului electorat. Şeful Executivului a areiterat faptul că moţiunea de cenzură iniţiată împotriva Guvernului este un mod prin care "Coaliţia PSD-PNL" vrea să blocheze adoptarea legii pensiilor, promovată prin angajarea răspunderii Executivului, şi să păstreze actualele pensii ale parlamentarilor. Discursul premierului a fost presărat numeroase vociferări din partea parlamentarilor Opoziţiei, dar şi cu ironii şi râsete în momentul în care şeful Guvernului s-a bâlbâit încercând să mulţumească membrilor PDL care au propus eliminarea pensiilor parlamentarilor, dar vorbind despre "colegii mei de la PSD".

Vă prezentăm principalele declaraţii ale primului ministru:

Depunerea unei moţiuni de cenzură reprezintă un exerciţiu democratic şi constituţional. Această moţiune de cenzură susţinută este însă un fapt un mod de a bloca adopatrea în România a legii pensiilor
Acest guvern pe care ? l reprezint şi-a respectat şi-şi respectă anagajementele faţă de români. A promis o lege a pensiilor corectă, fără discriminări.
Temeiul gestul guvernului poete fi regăsit în art. 16 din Constituţie care spune foarte clar: cetăţeniii sunt egali în faţa legii, fără privilegii, fără discriminări

Coaliţia PSD -PNL a decis să blocheze această reformă a pensiilor pentru a păstra pe de o parte pensiilor parlamentarilor şi acele pensii care nu au la bază principiul contributivităţii

Am în faţă un sondaj care reprezintă voinţa românilor. 81% doresc ca pensiile să fie acordate în funcţie de contribuţie. Dumneavaostră sunteţi împotriva a 81% din populaţie.
Colegii mei de la PSD şi cărora le mulţumesc dacă ar fi avut tăria să voteze propunerea colegilor mei încă din ianuarie de desfiinţare a pensiilor parlamentarilor, dar nu aţi făcut-o.
Am venit cu un proiect de lege care stă în sertarele dumneavoastră. Răspunsul vostru să aşteptăm să vină guvernul cu o lege a pensiilor şi atunci vom discuta elimanarea pensiilor parlamentarilor. Acum aveţi pe masă o lege a pensiilor. Guvernul pe care-l conduc a avut acest curaj, să vină în faţa dumneavoastră şi să joace cu mandatul pe masă, arătaţi-mi un guvern care a avut acest curaj, care a pus capăt bugetarilor de lux, cu salarii de 30000-50000 de euro care a avut curajul să înjumătăţească agenţiile guvernamentale.
Acest guvern a avut curajul să spună nu stop, jumătate din ele au dispărut.
A avut curajul ca şi veniturile agenţiilor, e vorba de aproape un miliard de europarlamentar. Aceşti bani vor aparţine bugetului de stat ca să servească interesului românilor.
Erau agenţii create de toate guvernele care dădeau salarii de 50000 de euro se cumpăarau sedii şi limuzine de lux, prime de până la 75%. Aceşti bani au trecut la bugetul statului prin legea pe care am asumat-o.
Acest guvern a avut curajul şi a făcut ca indemnizaţia de 20% din ce înseamnă 30-40000 de euro să fie redusă la 40%.
Am trecut la elimanarea privilegiilor în cee ce însemnaă pensionarii de lux.
Pensionarii nu au nici o vină, legea trebuie corectată
Banii pe care îi plătesc românii să fie utilizaţi corect. Aşteptam de la dumneavoastră un răspuns corect, v-aţi fofilat pentru a nu da piept cu legea care vă ia privilegiile.
Mai mult, spuneţi să dea guvernul OUG pentru a elimina pensiile parlamentarilor şi a afi acuzată de neconstituţionalitate.
Aveţi pe masă o lege de 9 luni şi nu aţi dorit să o adoptaţi
Venim în faţa dumneavostră cu această lege care spune că toţi muritorii din această ţară vor primi o pensie pe măsura contribuţiei
O să spuneţi că Boc este populist, că apăra nişte principii populare, vreau să spun că eu cred în ele. Oricum, parlamentarii prin veniturile pe care le avem, ne situăm cu mult peste ceea ce înseamnă un salariuu mediu din România. Şi atunci de ce pensii de lux în vremuri grele?
Am conştiinţa împăcată. Acest drum nu va putea oprit nici de dumneavostră pentru că electoratul vă va cere socoteală.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close