Antena 3 CNN Politică Boc: Oferta lui Putin are legătură directă cu conversaţia avută cu preşedintele Băsescu

Boc: Oferta lui Putin are legătură directă cu conversaţia avută cu preşedintele Băsescu

Boc: Oferta lui Putin are legătură directă cu conversaţia avută cu preşedintele Băsescu
09 Ian 2009   •   23:37

Primul ministru Emil Boc a comentat public propunerea surpriză a premierului rus făcută României legată de criza gazelor. Într-un interviu televizat, şeful Executivului a explicat că declaraţia lui Vladimir Putin are legătură directă cu conversaţia pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu.
"Declaraţia preşedintelui Putin are directă legătură cu conversaţia pe care a avut-o cu preşedintele Băsescu. A fost o conversaţie de 40-45 minute, în care practic am aflat că acest contencios între Rusia şi Ucraina poate dura şi a fost şi decizia noastră imediată de a trece pe combustibil alternativ, păcură de exemplu, pentru a putea să gestionăm situaţia. În detaliu despre conţinutul altor discuţii nu este momentul încă să le facem cunoscute, pentru că ele sunt în fază de discuţii, şi vă asigur că vom informa opinia publică atunci când ele vor fi foarte certe". a spus Emil Boc.
Europarlamentarul Adrian Severin a atras însă atenţia că ironia lui Vladimir Putin a sancţionat de fapt încercarea preşedintelui Traian Băsescu de a acţiona singur, în condiţiile în care întreaga Europă a făcut front comun în negocierea cu Rusia şi Ucraina.
Autorităţile de la Bucureşti nu au răspuns încă oficial la oferta făcută mai în glumă, mai în serios de premierul rus, Vladimir Putin, care declara în cadrul unei conferinţe de presă de la Moscova, că Rusia este gata să vândă României întreg gazul necesar Ucrainei, urmând ca ţara noastră să îl vândă apoi la ce preţ doreşte. Întrebat vineri dacă a dat un răspuns Moscovei pe această temă, premierul român nu a dorit să comenteze.
?Noi nu suntem împotrivă ca România să participe la proiectul South Stream. Acesta este primul aspect. În al doilea rând, e problema firmelor intermediare, care livrează gaz pe piaţa românească, iar preşedintele Băsescu a ridicat această problemă la ultima discuţie telefonică avută cu mine. Noi suntem de acord să trecem la relaţii directe cu companiile naţionale.? a declarat premierul rus într-o conferinţă la Moscova.
?Dar eu am pentru România o contraofertă pe care, cred eu, va fi greu să o refuzaţi. Vă rog să-i transmiteţi acest lucru preşedintelui! Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an de zile, suntem dispuşi să-l vindem companiei de stat din România. Şi după aceea să-l vindeţi, mai departe, Ucrainei. E bună oferta? Sper că ai notat-o...? a mai spus, aparent ironic, Vladimir Putin.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc Vladimir Putin gaz Ucraina Rusia
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close