Antena 3 CNN Politică Boc şi-a mai încălcat o promisiune. Numărul secretarilor de stat aproape s-a dublat în plină criză

Boc şi-a mai încălcat o promisiune. Numărul secretarilor de stat aproape s-a dublat în plină criză

Boc şi-a mai încălcat o promisiune. Numărul secretarilor de stat aproape s-a dublat în plină criză
Sursa foto: Emil Boc
07 Apr 2010   •   12:18
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Corpul secretarilor de stat din guvernul Boc se mai măreşte cu încă doi noi membri. După Alexandru Nazare instalat la Finanţe, la ministerul Economiei condus de Adriean Videanu se pregăteşte crearea unui al şaselea post de acest fel. Ministerul Economiei va avea astfel acelaşi număr de secretari de stat ca şi cel al Administraţiei şi Internelor aflat în mâna lui Vasile Blaga. Şi asta deşi premierul anunţa în toamna lui 2009 că la ministerele care compun executivul nu vor exista decât doi secretari. Realitatea din teren a contrazis afirmaţiile premierului. În locul celor 30 de secretari de stat, guvernul are acum peste 50.

Premierul Emil Boc anunţa în luna ocotombrie a anului 2009 că a desfiinţat 112 agenţii guvernamentale şi că la fiecare minister vor fi doar doi secretari de stat, pentru a face reduceri de costuri şi a realiza economii de un miliard de euro. "Toţi secretarii de stat PSD de la toate ministerele au fost demişi. Nu vom proceda decât la o înlocuire punctuală, pentru a face economii" adăuga atunci şeful executivului.

BOC: VOR RĂMÂNE CEL MULT DOI SECRETARI DE STAT LA FIECARE MINISTER


Promisiuni încălcate

Nici până la această oră numărul agenţiilor efectiv desfiinţate nu a atins cifra de 112 anunţată de Boc. Presa a scris că în fapt au fost restructurate doar 53 de astfel de instituţii, iar în cazul altora s-a operat doar o reducere de posturi.

Premierul nu s-a ţinut de cuvânt nici în cazul secretarilor de stat. Formarea unei majorităţi guvernamentale cu UDMR şi grupul parlamentarilor independenţi a complicat lucrurile, fiind create mai multe posturi pentru a satisface toate pretenţiile. Doar trei ministere au reuşit să limiteze la doi numărul secretarilor de stat în organigrama de conducere: Ministerul Sănătăţii, MApN şi Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Cercetării.

Mai mulţi secretari de stat după alegeri

O simplă adunare a celor care întrunesc această calitate dovedeşte că după alegerile prezidenţiale, lista cu secretarii de stat nu s-a micşorat, ci dimpotrivă a crescut la peste 50.

Campion în materie este Ministerul Administraţiei şi Internelor cu şase secretari de stat: unul pentru reforma administraţiei publice, altul pentru relaţia cu parlamentul, al treilea pentru relaţia cu prefecţii, al patrulea se ocupă de comunităţile locale, al cincilea este şef peste departamentul de organizare şi siguranţă publică, iar ultimul peste departamentul Schengen.

Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, este pe cale să o ia pe urmele MAI. Videanu este ajutat în munca sa de cinci secretari de stat, iar pentru un al şaselea post se pregăteşte prefectul de Sibiu, Constantin Trihenea, decizia urmând a fi publicată în Monitorul Oficial. Pentru ca prefectul de Sibiu să devină secretar de stat, Executivul trebuie să modifice organigrama Ministerului Economiei prin hotărâre de guvern.

Ministerul Finaţelor are cu Alexandru Nazare patru secretari de stat. Fost europarlamentar PD-L, Nazare ar urma să se ocupe de Direcţia generală de pregatire Ecofin şi asistenţă comunitară, dar şi de Oficiul de plăţi şi contractare Phare din cadrul Ministerului de Finanţe.

Un număr similar poate fi găsit şi la ministerele conduse de Radu Berceanu şi Elena Udrea, Transporturi şi respectiv, Dezvoltare Regională şi Turism. Predoiu are la Justiţie trei secretari de stat deja instalaţi în funcţii. Structura de conducere prevede însă patru funcţii de acest fel.

Şeful diplomaţiei româneşti, ministrul Teodor Baconschi este asistat în munca sa de cinci secretari de stat, deşi în vremuri de prosperitate economică avea doar 3 sau 4 posturi de acest gen prevăzute în organigrama de conducere.

La Cultură, Comunicaţii, Muncă, Agricultură şi Mediu, fiecare ministru are în subordinea sa câte 3 secretari de stat.

Singurele instituţii care par a respecta criteriul formulat anul trecut de premierul Emil Boc sunt ministerele Sănătăţii, MAPN şi Educaţiei. Pe site-urile acestora figurează doar câte doi secretari de stat. Şi cabinetul primului ministru prevede doar doi secretari de stat: unul este purtătorul de cuvânt şi celălalt se ocupă de relaţia cu Parlamentul.

Lista actuală a secretarilor de stat

Cabinetul Primului Ministru - 2 secretari de stat
Ministerul Administraţiei şi Internelor ? 6 secretari de stat
Ministerul Economiei ? 5 secretari de stat (al şaselea va fi creat prin HG)
Ministerul Afacerilor Externe ? 5 secretari de stat
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii ? 4 secretari de stat
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului ? 4 secretari de stat
Ministerul Justiţiei ? 4 secretari de stat în organigramă, 3 posturi ocupate
Ministerul Finanţelor ? 4 secretari de stat
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional ? 3 secretari de stat
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ? 3 secretari de stat
Ministerul Muncii ? 3 secretari de stat
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale ? 3 secretari de stat
Ministerul Mediului şi Pădurii ? 3 secretari de stat
Ministerul Apărării Naţionale - 2 secretari de stat
Ministerul Tineretului şi Sportului ? 2 secretari de stat
Ministerul Sănătăţii - 2 secretari de stat

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: secretari de stat Emil Boc
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close