Antena 3 CNN Politică Boc susţine că nu a dorit remaniere: Am vrut ca proiectul educaţiei să răspundă programului de guvernare

Boc susţine că nu a dorit remaniere: Am vrut ca proiectul educaţiei să răspundă programului de guvernare

Boc susţine că nu a dorit remaniere: Am vrut ca proiectul educaţiei să răspundă programului de guvernare
Sursa foto: Emil Boc
03 Sep 2009   •   14:39

Premierul Emil Boc a respins joi scenariul unei posibile remanieri guvernamentale a unor miniştrii PSD în cazul în care reprezentanţii acestui partid nu ar fi fost de acord cu varianta finală a legii educaţiei pe care Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament. Boc a declarat, joi, la postul public de radio că nu a discutat la nivelul Executivului despre eventuale remanieri guvernamentale, dar că a vrut să se asigure că proiectul legii educaţiei, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea, răspunde programului de guvernare şi permite reformarea sistemului.
"Nu am discutat de remanieri guvernamentale, ci ca acest proiect să răspundă programului de guvernare", a spus Boc, fără a intra în detalii pe această temă.

Asumarea, mână în mână cu programul de guvernare

Premierul a explicat că a apelat la metoda asumării pentru intrarea în vigoare mai rapidă a noilor prevederi, necesară deoarece permite modificarea programei de învăţământ şi refacerea manualelor, până la anul şcolar 2010-2011.
"Celor care ne acuză că ne grăbim vreau să le spun că de opt luni tot discutăm şi orice zi lăsată este una pierdută", a spus Boc.

Asumarea răspunderii Executivului în faţa Parlamentului va stabili dacă cele două partide aflate la guvernare doresc cu adevărat să reformeze statul, deoarece legile iniţiate de Guvern nu pot fi promovate dacă nu sunt susţinute atât de PDL, cât şi de PSD, a mai declarat liderul PDL.

"Această procedură de asumare a răspunderii va fi şi o dovadă sau va oferi şi un răspuns la faptul dacă ambele partide doresc cu adevărat să facă reforma statului român şi să îşi onoreze obligaţiile faţă de români. Dacă ambele partide, PDL şi PSD, nu vor susţine, atunci aceste măsuri nu vor fi promovate. Dacă au dorinţă de a face reformă, vor merge proiectele de lege", a conchis Boc.

Ameninţări cu remanieri şi noi asumări de legi

Surse democrat-liberale, citate de Mediafax, susţin însă că premierul avea pregătită hârtia pentru remanierea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în cazul în care nu ar fi înregistrat în şedinţa de Guvern un consens, iar ministrul de resort nu ar fi fost de acord cu varianta finală a legii educaţiei pe care Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament.
Aceasta ar fi urmat să fie remaniată pe modelul remanierii ministrului Vasile Blaga de către premierul Călin Popescu Tăriceanu, în 2007. Sursele citate au mai precizat că, în contextul blocajului existent la nivelul relaţiei PDL-PSD, în special din perspectiva parlamentară, unde nu mai există o majoritate, democrat-liberalii sunt hotărâţi să adopte toate legile privind reforma statului prin asumarea răspunderii. "Ne vom trece toate legile prin asumare, pentru că nu mai există susţinere parlamentară a actualei formule guvernamentale", au arătat sursele citate, care au mai susţinut că toţi miniştrii PSD care refuză adoptarea acestor legi sunt pasibili de remaniere.
Printre legile pe care Boc intenţionează să aplice procedura asumării se regăseşte cea care vizează reforma sistemului de pensii, legea descentralizării şi a aplicării standardelor de cost calitative şi cantitative, legea reformei economiei, pe modelul francez al premierului Nicolas Sarkozi, şi care vizează o reformă amplă a reindustrializarea ţării.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Boc remaniere educatie asumare andronescu
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close