Antena 3 CNN Politică Bogdan Aurescu anunţă un nou ajutor financiar pentru Siria şi Turcia, afectate de cutremur | Câţi bani va da România

Bogdan Aurescu anunţă un nou ajutor financiar pentru Siria şi Turcia, afectate de cutremur | Câţi bani va da România

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, luni, la Conferința internațională a donatorilor un nou ajutor în sprijinul populațiilor din Turcia și Siria, afectate de cutremurul din 6 februarie.

Bogdan Aurescu anunţă un nou ajutor financiar pentru Siria şi Turcia, afectate de cutremur | Câţi bani va da România
Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe/ Facebook
de Claudia Popovici    |    20 Mar 2023   •   20:03

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), contribuția anunțată de România cu prilejul Conferinței prevede 600.000 de euro sub formă de asistență umanitară, împărțită în mod egal în beneficiul populațiilor din cele două state, precum și 700.000 de euro pentru sprijinirea eforturilor de redresare rapidă din Turcia.

Acest nou angajament financiar completează asistența umanitară în natură deja acordată Siriei, constând în peste 43 de tone de echipamente de cazarmament, haine, alimente și peste 10 tone de medicamente și materiale sanitare de primă necesitate, care au fost distribuite populației siriene din toate zonele afectate de cutremur.

Conferința internațională a donatorilor în sprijinul populațiilor din Turcia și Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023, a fost organizată de Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului UE, notează Mediafax.

În cadrul sesiunii dedicate anunțării angajamentelor financiare, ministrul Bogdan Aurescu a afirmat angajamentul României pentru continuarea susținerii eforturilor umanitare, de ajutorare a populației afectate din cele două state, precum și pentru demersurile de redresare și reconstrucție care vor fi demarate.

El a amintit că România a fost primul stat membru UE care a acordat asistență în teren prin trimiterea echipelor de căutare și salvare și a echipelor medicale în Turcia și produselor de primă necesitate în Siria, prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE.

În cadrul reuniunii, ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlut Çavuşoğlu, a mulțumit pentru susținerea promptă și substanțială a României în contextul cutremurului. În același timp, a evidențiat asistența umanitară de urgență acordată de România pentru populația siriană puternic afectată de cutremur, pe fondul situației umanitare deja grave din ultimii ani și al suferințelor generate de război și instabilitate. El a subliniat, în acest context, importanța identificării unei soluții politice pentru o pace durabilă în Siria, pe baza inițiativelor existente la nivelul ONU.

×
Subiecte în articol: Bogdan Aurescu turcia siria cutremur
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close