Antena 3 CNN Politică Bogdan Aurescu, la Reuniunea G7+, pe tema infrastructurii energetice a Ucrainei

Bogdan Aurescu, la Reuniunea G7+, pe tema infrastructurii energetice a Ucrainei

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, la București, la reuniunea în format G7+ la nivel de miniștri de externe, desfășurată în marja Reuniunii ministeriale NATO. Iată concluziile

Bogdan Aurescu, la Reuniunea G7+, pe tema infrastructurii energetice a Ucrainei
Sursa foto: Colaj Facebook MAE
de Claudia Popovici    |    29 Noi 2022   •   22:19

Reuniunea s-a desfășurat în prezența ministrului ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

„Este pentru prima oară când o reuniune G7 este găzduită de România și, de asemenea, este prima oară când România este invitată să participe la o reuniune a G7, prin ministrul de externe Bogdan Aurescu.

Este, astfel, reconfirmat, rolul esențial al României în facilitarea sprijinului acordat de comunitatea internațională Ucrainei. Reuniunea a fost prezidată de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbok, și s-a desfășurat în prezența ministrului ucrainean de externe Dmytro Kuleba, fiind axată pe identificarea soluțiilor pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, afectată semnificativ de atacurile rusești cu rachete din ultima perioadă”, anunță MAE.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

La reuniune, desfășurată în format hibrid, au luat parte miniștri ai afacerilor externe sau alți înalți reprezentanți din statele G7 - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA, precum și din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Ucraina, alături de reprezentanți ai NATO, Uniunii Europene, BERD și Băncii Mondiale.

„În intervenția sa, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a evidențiat importanța solidarității și a eforturilor comune pentru consolidarea securității energetice a Ucrainei și a Republicii Moldova, în vederea edificării unui sector energetic regional mai rezilient, integrat și stabil. A arătat că, pe fondul evoluțiilor critice cauzate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, România contribuie în mod direct la găsirea de soluții pentru cele mai presante probleme energetice regionale, cum ar fi asigurarea a circa 80% din necesarul total de consum de energie electrică al Republicii Moldova.

A subliniat că efortul comunității internaționale trebuie îndreptat de urgență pentru repararea infrastructurii de transport al energiei electrice din Ucraina, precum și pentru adresarea problemelor structurale care limitează în prezent opțiunile de acordare către Ucraina a unor ajutoare de urgență prin furnizarea de electricitate.

A subliniat dificultățile întâmpinate de Republica Moldova ca urmare a bombardamentelor din Ucraina și a arătat că este nevoie de îmbunătățirea conexiunilor Ucrainei și Republicii Moldova cu UE.

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat, în acest context, întâlnirea de la Odesa, din 15 septembrie 2022, a formatului Trilateralei, inițiate de ministrul român de externe, a miniștrilor afacerilor externe ai României, Ucrainei și Republicii Moldova, la care au fost invitați și miniștrii energiei din cele trei state și în cadrul căreia au fost convenite linii comune de acțiune pentru dezvoltarea interconectivității și consolidarea securității energetice a Ucrainei și Republicii Moldova, pe termen mediu și lung.

Pe un plan mai larg, ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat angajamentul României pentru participarea la reconstrucția Ucrainei, inclusiv la reabilitarea sistemului energetic al acesteia, precum și pentru implicarea activă la eforturile întreprinse în acest sens în formatele europene și euroatlantice de dialog și coordonare”, se arată în finalul comunicatului MAE.

×
Subiecte în articol: Bogdan Aurescu MAE Reuniunea G7+
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close