Antena 3 CNN Politică Bugetul pentru 2024 este gata | Ministerul Economiei primește buget aproape dublu, iar la Educație se duc mai mulți bani pentru majorările salariale

Bugetul pentru 2024 este gata | Ministerul Economiei primește buget aproape dublu, iar la Educație se duc mai mulți bani pentru majorările salariale

Bugetul pentru 2024 este gata și a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

de Andreea Ştefan    |    13 Dec 2023   •   13:58

Bugetul pentru 2024 a fost pus în transparență, după ce angajații Ministerului de Finanțe, experții și ministrul au avut o noapte albă de negocieri.

Este un buget care i-a scos pe bugetari în stradă. Am văzut polițiștii care protestează de mai multe săptămâni, angajații din Drecțiile de Sănătate Publică, din Sănătate, dar și grefierii.

O altă nemulțumire pe care o au bugetarii este că cei care au câștigat salarii mai mari în instanță vor primi doar 5% din cât au câștigat, iar restul banilor îi primesc în 5 ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Acest buget și aceste acte pregătite de Ministerul Finanțelor, publicate cu puțin timp în urmă, spun de asemenea, că anul viitor rămân în continuare blocate angajările la stat și bugetarii care fac ore suplimentare nu vor primi nici anul viitor bani în plus, ci mai degrabă zile libere.

Citește și: Salariile profesorilor nu se vor majora cu 13%, de la 1 ianuarie, aşa cum se stabilise. Salariile aleșilor locali, mai mari cu 5%

Vedem creșteri considerabile de bugete, de exemplu la Ministerul Educației. Acolo se așteaptă două creșteri ale salariilor profesorilor, 13% în ianuarie, 7% în vară. Cu toate acestea, profesorii vor primi în ianuarie doar 8% în plus la salarii, potrivit OUG privind măsurile bugetar fiscale.

Sunt, de asemenea, și bugete duble. Dacă ne uităm la Ministerul Economiei, este aproape dublu față de bugetul alocat în 2023.

În vreme de război, la Ministerul Apărării vedem 11% în plus față de anul trecut.

Este un buget construit pe un deficit în jur de 5%, asta pentru că, spunea premierul, că nu vrea să expună România din nou la riscul de a pierde fondurile europene.

×
Subiecte în articol: buget 2024
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close